El Classico ruta

ACI marina Split - Milna - Stari Grad - Pakleni otoci - Vis - Komiža - Maslinica - ACI marina Split 

  • 7 dana

Ruta: ACI marina Split - Milna - Stari Grad - Pakleni otoci - Vis - Komiža - Maslinica - ACI marina Split 

DAN 1. (Subota)

Oduvijek želite biti dio El Classica?! Sada imate priliku za to jer će vam ova El Classico ruta po hrvatskim otocima pružiti poznati osjećaj uzbuđenja kao original. Vaše prvo mjesto trebalo bi biti ribarsko mjesto Milna na otoku Braču. Opcije su ili potražiti vez u ACI marini u Milni, a u tom slučaju trebali biste ga rezervirati ranije tijekom subote, ili odabrati neku od prelijepih uvala blizu Milne kao uvala Bobovišća. Lijep zaljev u obliku ribljeg repa s konobom gdje možete zgrabiti nešto za jelo. Dobro opremljena ACI marina u Milni dobro je mjesto za provesti noć uz odličnu zaštitu od jakih vjetrova i mogućnost upoznavanja s lokalnim običajima i načinom života.

DAN 2. (Nedjelja)

A sada...u suprotnom kutu počinje Real Deal! Isplovite iz Milne i uputite se prema jugoistoku do duboke uvale na otoku Hvaru, gdje vas Stari Grad očekuje od 384. godine prije Krista, kada su ga Grci osnovali kao Pharos. To je drugi najstariji grčki grad u Hrvatskoj nakon Isse na Visu, s brojnim nalazištima i građevinama koje govore o povijesti i tradiciji iz tog i prethodnog doba, sve do našeg vremena. Prije svega, vaše vozilo. Bilo bi pametno, ako brod namjeravate vezati na rivi u samom gradu, da unaprijed rezervirajte mjesto jer može doći do gužve a kapaciteti nisu veliki. Druga mogućnost je uhvatiti bovu izvan ili u nekoj od uvala oko grada. Napokon slobodni, započnite s istraživanjem grada i zaronite u stara vremena. Zamislite stare Grke kako ulaze u istu uvalu kao i vi sa svojim brodovima (tada sigurno nije bilo problema s vezovima) i naseljavaju se na ovom plodnom komadu zemlje. Oni su tu plodnost iskoristili i podijelili dugo polje istočno od grada, danas poznato kao najstariji primjer te vrste parcelacije na Mediteranu, čineći ga jednim od najvažnijih primjeraka kulturne baštine na svijetu, što je UNESCO prepoznao 2008. Uz polje, idući dalje prema unutrašnjosti, nalazi se mnoštvo malih kamenih crkvi, sitnih starih kamenih kuća i ostataka villae rusticae, rimskih kuća za odmor. Još jedna stvar koju ćete primijetiti lutajući Hvarom je miris. Neki će ga primijetiti odmah jer će podsjetiti na miris iz njihovih privatnih prostorija kod kuće, samo što je taj pomiješan s puno drugih mirisa i ne-mirisa i...kako god. Na Hvaru taj miris dolazi s brojnih polja lavande koja rastu naokolo. Isti je slučaj s vinom i vinogradima. Ne govorim o mirisu. Trebali biste potražiti neke od autohtonih sorti vina kao što je Plavac Mali, nadaleko poznat. I popiti naravno, nemojte samo tražiti. Razlog iza svega što raste i prosperira na otoku je naravno klima, jer je Hvar „najsunčaniji hrvatski otok“ s oko 300 sunčanih dana tijekom godine. U samom gradu, modernija kuća za odmor iz 16. stoljeća pripadala je jednoj od tadašnjih najpoznatijih plemićkih obitelji, obitelji Hektorović. Tadašnji gazda kuće Petar Hektorović (poznati hrvatski pjesnik u slobodno vrijeme) sagradio je Tvrdalj, polu-dvorac, polu-kuća za odmor koja svojom arhitekturom, natpisima na latinskom jeziku i ribnjakom u sredini privlači turiste u kompleks, tako da je to definitvno nešto na što morate baciti oko. Ostala zanimljiva mjesta koja ćete vidjeti uključuju nekoliko crkvi, palaču Biankini s umjetničkom galerijom i stari mlin na pogon vjetra. Provedite noć sa starim Grcima i njihovim nasljedstvom u Starom Gradu.

DAN 3. (Ponedjeljak)

Nakon Starog Grada svakako biste trebali ostati na Hvaru i krenuti prema gradu Hvaru. Prolazeći zapadnim rtom otoka Hvara zvanim Pelegrin, prekrasni prizori poput uvala Pribinja, Jagodna i drugih izvanrednih prirodnih ljepota privući će vašu pažnju sve dok ne vidite Hvar i Paklene otoke. ACI marina Palmižana pruža mogućnost za provesti noć usred ove skupine otoka. Za malo romantičnije okruženje, brojne dobro zaštićene uvale u okolici mogu pružiti utočište preko noći. Budite svjesni plićaka i stijena ispod površine. Ako želite ići izravno u Hvar, budite spremni za strku oko vezova i bova, jer puno brodova redovito ulazi u luku. Zahvaljujući spomenicima kao što su Hvarska katedrala, Arsenal i franjevački samostan i pravi dragulj, prvo građansko kazalište u Europi izgrađeno 1612. godine, Hvar ima veliko kulturno i povijesno značenje. Utvrda Fortica još je jedan primjer duge povijesti i arhitekture. Uspon na nju i pogled na Paklene otoke koji oduzima dah, brojne uvale i plaže svakako je nešto što morate doživjeti. Izuzetnu gastronomsku ponudu Hvara možete testirati u mnogim restoranima. Svježa riba, maslinovo ulje i vino s otočnih vinograda testirati će vaše okusne pupoljke. Hvar je poznat i po svom noćnom životu i zabavama koje privlače mlade ljude iz cijelog svijeta, među njima mnogo onih koji dolaze na jedrilicama i katamaranima. Za one koji žude za nekim mirom i tišinom, predlažemo izbjegavanje takvih noći na Hvaru (obično u nedjelju i ponedjeljak).
ACI marina Palmižana jedna je od mogućih mjesta u blizini Hvara gdje možete provesti noć. Ako možda želite neku romantičniju atmosferu, u blizini se nalazi niz dobro zaštićenih uvala u kojima se možete usidriti preko noći i uživati u dalmatinskoj večeri pod zvijezdama. Upozoravamo da svakako obratite pozornost na dubinu zbog plićaka i stijena pod površinom koje vam mogu zadati glavobolje.

DAN 4. (Utorak)

Ravno prema velikoj sestri! Vrijeme je da posjetite Issu, prvu grčku koloniju na Jadranu, nakon što ste se upoznali s Pharosom. Naseljen još od prapovijesti, Vis je kao otok bio na savršenom zemljopisnom položaju koji su sjekle rute Jadranskog mora. Držali su ga Iliri prije 4. stoljeća prije Krista kada je Sirakuza osnovala koloniju Issa, a poslije je to bio rimski grad. Danas tipičan dalmatinski grad, lijep i pun povijesti, Vis može mnogo toga ponuditi. Preporučujemo ostanak ovdje preko noći, a za ostatak dana najbolje je napraviti „đir“ po otoku. Vojna tura je popularna opcija za upoznavanje otoka (otok je imao važnu ulogu u Drugom svjetskom ratu, a nakon toga je više od 50 godina bio izoliran kao jugoslavenska pomorska baza do posljednjeg rata u Hrvatskoj). Ostale opcije kao što su Discovery Tour (obilazak antičkih rimskih iskopina, brojnih mjesta koja su oduzimala dah starim Rimljanima i Grcima, zajedno s modernim muzejima i starim crkvama), vinske ceste, brdski biciklizam, slobodno penjanje, paragliding, ribolov, ronjenje i naravno, kupanje, također igraju ulogu u ispunjavanju vašeg dana na Visu. Vis kao otok i kao grad sve je više prepoznat, kao i ostatak Hrvatske, kao savršeno mjesto za snimanje filmova i serija. Najnoviji je mega hit, nastavak mjuzikla Mamma Mia, prepun mega zvijezda kao što su Amanda Seyfried, Mery Streep, Colin Firth, Pierce Brosnan i Andy Garcia, sniman u Visu, Komiži i plaži Barjoska. Zapravo, Vis je u filmu služio kao izmišljeni grčki otok Kalokairi. Nisu pogriješili u potpunosti, zar ne? Prošećite okolo, možda naletite na neke od filmskih bogova koji protežu noge... rekli su da će se vratiti.

DAN 5. (Srijeda)

Vis ima i drugu stranu pa zaplovite prema zapadu, ali krenite dužom rutom uz istočnu stranu otoka. Da, taj prijedlog na prvu apsolutno ima smisla, ali shvatit ćete što smo imali na umu kada dođete na male otoke Budikovac i Ravnik. Prije toga možete se zaustaviti u zaljevu Stončica koji je poznat po prekrasnoj pješčanoj plaži. Savršeno mjesto za upoznavanje s "piciginom", omiljenom ljetnom sportskom razonodom Dalmatinaca. Po dolasku do prekrasnog Budikovca možete ploviti unutar lagune gdje ćete naći šljunčanu plažu koja će vas zadiviti. imajte na umu da je prilično plitko, a na jednoj strani lagune prijete i podvodne stijene. Obilazak se nastavlja sa Zelenom špiljom na otoku Ravniku i uvali Stiniva, umjetničkim djelima prirode. Vjetrovi i valovi još od davnih vremena klesali su tvrdu dalmatinsku stijenu iznutra i izvana u čudesne znamenitosti s nevjerojatnim uzorcima boja koje stvaraju prelijepe igre svjetlosti. Stiniva je nekoć bila špilja čiji krov se urušio te je tako nastala ova predivna plaža koja oduzima dah.
Nastavite li dalje, stići ćete do Komiže, malog mjesta s dugom pomorskom i ribarskom tradicijom. Preporučujemo da ovdje provedete noć uživajući u mirnoj večeri i kušajući poznatu Višku pitu, otočki specijalitet napravljen od tijesta, srdela, rajčice, maslinovog ulja i luka. Ne želite to propustiti!

DAN 6. (Četvrtak)

Želite li još čuda prirode? Tada stvarno trebate biti rana ptica da biste stigli na vrijeme provjeriti ovo čudo prije plime mora I plime ljudi koji zatrpaju ulaz. Vjerojatno ste čuli za nju i vidjeli mnoštvo fotografija, ali ništa vas ne može pripremiti za Plavu špilju na malom otoku Biševu, udaljenom 5 milja od Komiže. Glavni dio špilje je otvoreni prostor pod morem koji u kombinaciji s trećim otvorom u svom svodu, oko tri metra iznad mora, stvara najneobičniji i najljepši svjetlosni efekt. Miris, mir i boje špilju čine iskustvom koje ne pripada ovom svijetu. Nakon posjeta Plavoj špilji, preporučujemo Maslinicu na otoku Šolti kao sljedeću stanicu. Imajte na umu da će vam trebati najmanje 4h plovidbe, stoga dobro isplanirajte vrijeme jer na sjevernoj strani Visa imate nekoliko uvala koje mogu poslužiti za kupanje i sportove na vodi s igračkama koje smo pripremili za vas. Nadalje, razumno je izvršiti rezervaciju u marini Martinis Marchi na Maslinici, ako planirate prenoćiti u toj luci, a mi bismo ju preporučili jer novoizgrađena marina pruža predivan vez pred hotelom u starom dvorcu obitelji Marchi i amfiteatar s 500 sjedala izgrađenih u starogrčkom stilu, što uistinu prikazuje zašto je ova marina dobitnica nagrade za najbolju malu marinu u Hrvatskoj za 2018. Priroda koja oduzima dah, čuvena Plava laguna preko kanala na otoku Drvenik Veli mogu biti vaš izbor za kupanje i uživanje u dalmatinskoj čaroliji još jedan dan.

DAN 7. (Petak)

Posljednji dan vašeg slobodnog lutanja Dalmacijom i Jadranom na vama je da odlučite što želite raditi. Posjet Plavoj laguni može biti jedna od opcija, kao i neke uvale uz sjevernu stranu Šolte. Imajte na umu da imate 2h plovidbe od Maslinice do Splita, morate stići prije mraka i napuniti gorivo prije odlaska ujutro. Druga je mogućnost ići ravno za Split i uputiti se prema splitskom Starom gradu, provjeriti Dioklecijanovu palaču, Rivu, brojne muzeje i, naravno, restorane. Nema pogrešnog poteza pri posjeti Splitu, samo različite vrste užitaka. :)

Pošaljite poruku