Early escape ruta

ACI marina Split - Hvar - Vela Luka - Lastovo - Sušac - Vis - Maslinica - Trogir - ACI marina Split

  • 7 dana

Ruta: ACI marina Split - Hvar - Vela Luka - Lastovo - Sušac - Vis - Maslinica - Trogir - ACI marina Split

DAN 1. (Subota)

Ponekad je stvar samo u brzini i štednji vremena. Pomoću naše Early Check-in opcije u 13h možete učiniti čuda jer većina brodovaa ne napušta marinu prije 17h u subotu. Tako da...možete imati brzi start u neka od svojih najdražih mjesta. Ili naših, ako poslušate naš savjet. Želimo da prenesete jedan milijun na naš rač... Oh! Krivi savjet, oprostite! 3, 2, 13...IDEMO! Savjet je...idite ravno do Hvara! Četiri sata plovidbe prvog dana, ali dobro uložena četiri sata. Grad Hvar poznat je kao prilično teško mjesto za pronalazak veza bilo koji dan, a kamoli subotom. U ovom slučaju praktički ćete moći odabrati svoje mjesto. Zahvaljujući spomenicima kao što su Hvarska katedrala, Arsenal i franjevački samostan i pravi dragulj, prvo građansko kazalište u Europi izgrađeno 1612. godine, Hvar ima veliko kulturno i povijesno značenje. Utvrda Fortica još je jedan primjer duge povijesti i arhitekture. Uspon na nju i pogled na Paklene otoke koji oduzima dah, brojne uvale i plaže svakako je nešto što morate doživjeti. Izuzetnu gastronomsku ponudu Hvara možete testirati u mnogim restoranima. Svježa riba, maslinovo ulje i vino s otočnih vinograda testirati će vaše okusne pupoljke. Hvar je poznat i po svom noćnom životu i zabavama koje privlače mlade ljude iz cijelog svijeta, među njima mnogo onih koji dolaze na jedrilicama i katamaranima. Za one koji žude za nekim mirom i tišinom, predlažemo izbjegavanje takvih noći na Hvaru (obično u nedjelju i ponedjeljak).
ACI marina Palmižana jedna je od mogućih mjesta u blizini Hvara gdje možete provesti noć. Ako možda želite neku romantičniju atmosferu, u blizini se nalazi niz dobro zaštićenih uvala u kojima se možete usidriti preko noći i uživati u dalmatinskoj večeri pod zvijezdama. Upozoravamo da svakako obratite pozornost na dubinu zbog plićaka i stijena pod površinom koje vam mogu zadati glavobolje. Sad ste stvorili prednost ispred svih, opustite se i spavajte, sutra je nova bitka.

DAN 2. (Nedjelja)

Samo smo se šalili...nema nikakve bitke, danas. 3, 2, negdje ujutro, krenite prema otoku Korčuli i otoku Proizdu odmah do njega. Otok Proizd poznat je po svojim lijepim plažama što je prepoznao i Daily Telegraph uvrstivši ga u top 5 plaža Jadrana, kao i New York Times za kojeg je Proizd jedno od najboljih mjesta za izlet u svijetu ... tako da DA! Definitivno preporučamo da se tamo zaustavite, zaronite u kristalno plavo more i uhvatite još malo boje na ovim netaknutim plažama. Osvježeni i sa širokim osmijehom na licu nastavite prema Veloj Luci na otoku Korčuli. Vela Luka je najveća uvala na otoku i sastoji se od niza manjih uvala na kojima ćete uživati. To je najbolje zaštićena luka i sigurno mjesto za provesti noć sa benzinskom stanicom za punjenje goriva. Dok ste ovdje, svratite u jednu od brojnih konoba u Veloj Luci i raspitajte se za Olivera Dragojevića, pokojnog legendarnog hrvatskog pjevača koji je rođen u Veloj Luci. Bit ćete spremni za nevjerojatne priče o ovom velikom čovjeku, a pjesma i ples će pratiti odmah i prirodno dok pijete vino i jedete ukusnu hranu.  P.S. Ova opaska o Oliveru je više za furešte, ali možda na brodu imate mlađih koji još ne poznaju sve dalmatinske svece.

DAN 3. (Ponedjeljak)

Spuštamo se još jednom na jug do otoka i Parka prirode Lastovo. Preporučujemo plovidbu do uvale Zaklopatica, omiljene jedriličarima jer je gotovo zatvorena istoimenim otočićem. Naći ćete restorane s vezovima i potrebnim sadržajima, tako da ste na idealnom mjestu za provesti noć. Samo jedna bitna informacija, na otoku se gnijezdi gregula, mediteranska ptica koja ima karakterističan zvuk nalik na dječji krik, pa ako imate malu djecu, pošaljite ih na otok da se pridruže kakofoniji ili da zbune neprijatelja i pruže vam noć za odmor. Iz Zaklopatice se lako može doći do središnjeg grada Lastova. Smješten u unutrašnjosti umjesto na obali jer su gusari često harali ovim vodama, gradić Lastovo izronio je na obronku brda u amfiteatralnom obliku sa starim kaštelom na vrhu brda koji je štitio grad. Slikoviti srednjovjekovni grad ima tu prirodnu ljepotu koja vas jednostavno odmah uvlači u svoju čaroliju. Mirnoća koja vas očarava čim stanete nogom na otok trenutak je kada ostajete očarani mjestom na kojem vrijeme staje. Stare kamene kuće u gradu nose specifičan detalj koji su stari stanovnici očito smatrali iznimno važnim, da li zbog estetike ili prava na primat među susjedima, sada je nebitno. Elegantni dimnjaci, odnosno fumari, jedan bolji i originalniji od drugog s ukrasima poput životinjskih rogova ili jednostavnijim uzorcima krase većinu kuća u gradiću. Nakon što istražite ovaj prelijepi grad, možete isplanirati što dalje jer svojim brodom možete ići duž obale i istražiti uvale i područje Parka prirode (iako se sastoji od 46 otoka i nije realno vidjeti ih sve) ili samo krenuti prema plažama u blizini.

DAN 4. (Utorak)

Vrijeme još uvijek stoji na ovom otoku, ali ne za sve, tako da bi sljedećeg jutra najbolje bilo odmah zaploviti zapadno do istočne obale otoka Sušca. Prekrasan prizor i iz daljine, Sušac je udaljeni otok na kojem živi jedan pastir (tko zna, možda više nije slučaj) sa svjetionikom daleko iznad litice. Imajući na umu da je vaše sljedeće stajalište, grad Vis, udaljen oko 3 sata plovidbe, pomno planirajte svoj boravak na Sušcu. Možete se zadržati u nekoj od istočnih uvala, malo se odmoriti, osvježiti i nastaviti prema Visu ili se probiti do juga da biste se popeli do svjetionika. Ovisi o vama, ali provjerite naš plan za Vis u nastavku i onda odlučite. Krenite smjerom SZ dok ne dođete do istočne strane otoka Visa gdje ćete doći do malih otoka Budikovac i Ravnik. Obilazak se nastavlja zelenom špiljom na otoku Ravnik i otokom Budikovac, savršenim mjestima za osvježavajuće kupanje prije ulaska u luku Vis. Vjetar valovi urezali su u zadivljujuće znamenitosti unutar i izvan tvrde dalmatinske stijene praveći zadivljujuće uzorke boja. Držite čeljusti zatvorene i telefone na sigurnom kako ne biste pali u more. Došavši do prekrasnog Budikovca možete uploviti u lagunu gdje ćete pronaći divnu šljunčanu plažu, ali imajte na umu da je uvala dosta plitka i da s jedne strane lagune postoje podvodne prepreke u obliku stijena. Sada plovite do grada Visa. Prije dolaska možete se zaustaviti u uvali Stončica s prekrasnom pješčanom plažom i lijepim restoranom. Savršeno vrijeme za vježbanje „picigina“, dalmatinskog ponosa. Vrijeme je da posjetite Issu, prvu grčku koloniju na Jadranu, nakon što ste se upoznali s Pharosom. Utemeljen od starih Grka, Vis je oduvijek imao važnu ulogu zbog svog zemljopisnog položaja i sigurne luke, a danas je tipičan dalmatinski grad, lijep i pun povijesti. Preporučujemo ostanak ovdje preko noći, a za ostatak dana najbolje je napraviti „đir“ po otoku. Vojna tura je popularna opcija za upoznavanje otoka (otok je imao važnu ulogu u Drugom svjetskom ratu, a nakon toga je više od 50 godina bio izoliran kao jugoslavenska pomorska baza do posljednjeg rata u Hrvatskoj). Ostale opcije kao što su Discovery Tour (obilazak antičkih rimskih iskopina, brojnih mjesta koja su oduzimala dah starim Rimljanima i Grcima, zajedno s modernim muzejima i starim crkvama), vinske ceste, brdski biciklizam, slobodno penjanje, paragliding, ribolov, ronjenje i naravno, kupanje, također igraju ulogu u ispunjavanju vašeg dana na Visu. Vis kao otok i kao grad sve je više prepoznat, kao i ostatak Hrvatske, kao savršeno mjesto za snimanje filmova i serija. Najnoviji je mega hit, nastavak mjuzikla Mamma Mia, prepun mega zvijezda kao što su Amanda Seyfried, Mery Streep, Colin Firth, Pierce Brosnan i Andy Garcia, sniman u Visu, Komiži i plaži Barjoska. Zapravo, Vis je u filmu služio kao izmišljeni grčki otok Kalokairi. Nisu pogriješili u potpunosti, zar ne? Prošećite okolo, možda naletite na neke od filmskih bogova koji protežu noge... rekli su da će se vratiti.

DAN 5. (Srijeda)

Nema više udaljenih otoka na ovoj ruti, ali s udaljenih nekako moramo doći do bližih otoka, poput otoka Šolta i uvale Maslinica, vašeg sljedećeg odredišta. Imajte na umu da će vam trebati najmanje 3,5 sata plovidbe, te bi bilo razumno rezervirati vez u marini Martinis Marchi u Maslinici, ako planirate ostati u toj luci. Preporučili bismo je jer novoizgrađena Marina Martinis Marchi pruža predivan vez pred hotelom u starom dvorcu obitelji Marchi i amfiteatar s 500 sjedala izgrađenih u starogrčkom stilu, što uistinu prikazuje zašto je ova marina dobitnica nagrade za najbolju malu marinu u Hrvatskoj za 2018. Priroda koja oduzima dah, čuvena Plava laguna preko kanala na otoku Drvenik Veli mogu biti vaš izbor za kupanje i uživanje u dalmatinskoj čaroliji još jedan dan.

DAN 6. (Četvrtak)

Šesti dan vaše turneje rezerviran je za povijest i kulturu. Udahnite malo kulture, malo Grka, Rimljana i Hrvata, naravno, uplovite u Trogir. Jedan od najljepših i najbolje očuvanih gradova u Dalmaciji, Trogir nije manje popularan među turistima od Dubrovnika, samo malo manji. :) Kroz sredinu Trogirskog kanala zaplovite prema samom gradu. Najstariji dio grada nalazi se na malom otoku između kopna i otoka Čiova. Poznata utvrda Kamerlengo s lijeve strane dočekat će vas s dobrodošlicom, ne kao u srednjovjekovnim vremenima kada bi vas vjerojatno mogla topovima katapultirati iz uvale. Mnogo je marina među kojima možete birati svoju bazu za istraživanje Traguriona, Tragurija, Traua, Trogira. Nakon infiltracije, provjerite ovu grčku koloniju koju je osnovala Issa u 3. stoljeću prije Krista. Smatran jednim od najbolje sačuvanih romaničko-gotičkih gradova u Europi, Trogir privlači turiste starim gradom kao rađenim za razglednicu sa uskim kalama, umjetničkim galerijama i, ponajviše, trogirskom katedralom. Čisti primjer romaničko-gotičke mješavine Trogira (gradnja je započela u 13., a dovršena u 17. stoljeću), katedrala sv. Lovre mora se posjetiti. Posebnu pozornost treba posvetiti Radovanovom portalu, glavnim vratima katedrale dovršenim 1240. godine i podijeljenim u nekoliko dijelova koji prikazuju najvažnije događaje i figure katolicizma. Katedrala je sastavni dio povijesne jezgre Trogira, zaštićena kao dio UNESCO-ove svjetske baštine.

DAN 7. (Petak)

Posljednji dan rute završimo u istom duhu. Možete isploviti iz Trogira i pronaći uvalu na južnoj strani otoka Čiova ili usidriti ispred plaže Kašjuni ispod brda Marjan, ako želite dobar dio dana provesti kupajući se i dobro iskoristiti našu opremu za vodene sportove. Imajte na umu da imate 1,5-satnu plovidbu iz Trogira do Splita, morate stići prije mraka i napuniti gorivo prije odlaska ujutro. Druga mogućnost je ići ravno prema Splitu i uputiti se prema splitskom Starom gradu, obići Dioklecijanovu palaču, Rivu, brojne muzeje i, naravno, restorane. Jabuke-kruške, zar ne? Samo s našim prijedlozima nema pogrešnog odgovora.

Pošaljite poruku