7 dnevna ruta SJEVER

ACI marina Split - Nečujam - Rogoznica - Žirje – Kornatsko otočje - Primošten – ACI marina Split

  • 7 dana
Ruta: ACI marina Split - Nečujam - Rogoznica - Žirje – Kornatsko otočje - Primošten – ACI marina Split

DAN 1. (Subota)

Slijedite Dioklecijanove korake i isplovite od careve palače do kraljevskog ribnjaka i termi u zaljevu Nečujam na Šolti (oko 9 nautičkih milja od Splita). Priča se da krv loze kraljevskih riba još uvijek teče najfinijim primjercima okolnih uvala, posebno u uvali Piškera u kojoj se prije 2000 godina nalazio kraljevski ribnjak. Bacite sidro na sredini zaljeva, vežite uz obalu ili se uputite ravno do jedne od uvala i započnite loviti kraljeve za njihove ljuskave krune kako biste započeli svoje putovanje na pravi način.

DAN 2. (Nedjelja)

Nakon dobrog sna i jutarnje kave postavite svoja jedra i krenete prema Rogoznici. Na putu za Rogoznicu preporučujemo krenuti sjevernom stranom otoka Šolte prema uvali Krknjašii na otoku Veliki Drvenik. Dva otoka tvore nevjerojatnu Plavu lagunu, dobro zaštićenu od sjevernih vjetrova s pješčanim plićakom i kristalnim plavim morem koji stvaraju idealan prizor za kupanje i uživanje u igračkama za vodene sportove koje smo pripremili za vas. Samo se usredotočite i pratite dubinu mora jer ona često nije veća od nekoliko metara. Nakon ugodnog bućkanja u moru nastavite do uvale Rogoznica i usidrite se u Ražnju, malom ribarskom mjestu na južnoj strain uvale. Na suprotnoj obali, u Rogoznici, pronaći ćete modernu Marinu Frapa. Budući da je jedna od najljepših marina na Jadranu, s izvrsnim sadržajima i dobrim restoranima, malo će izmiješati stvari za vas jer će, nakon što ste uživali u prirodnim ljepotama, klub unutar marine donijeti razbuđivanje i dašak modernog jer je vrlo dobro posjećen. Svakako svratite i do Zmajevog Oka, poznatog jezera s morskom vodom, samo nekoliko stotina metara iza marine. Mnoge legende povezuju se s ovim jezerom, od kojih je najpopularnija ona koja kađe da će ono pružiti bezuvjetnu ljubav, potomstvo i prosperitet ljubavnicima koji se okupaju u Oku.

DAN 3. (Ponedjeljak)

Vraćamo se na povijesne morske puteve. Napustite Rogoznicu i krenite na Žirje na kojemu je legendarna ilirska kraljica Teuta imala svoju luku i tvrđavu čije ostatke se još uvijek može vidjeti i s kojih se pruža prekrasan pogled na okolne otoke. Trebali biste ploviti do uvale Stupica Vela koja je od Rogoznice udaljena oko 15 nautičkih milja. Zaljev je zaštićen od svih vjetrova osim Juga tako da se možete sigurno usidriti na pješčanom dnu ili nekoj od bova i započeti istraživanje ovog poludivljeg staništa.

DAN 4. (Utorak)

Na noge lagane, Ilirci! Isplovite na novi gusarski pohod i krenite južnim obalama Žirja prema poznatom Nacionalnom parku Kornati. Na putu od Žirja, prvi veliki otok koji ćete proći je Kurba Vela. Ostavljajući je iza sebe, pazite na stijenu nekih 200m sjeverozapadno od otoka Mali Garmenjak. Kornatski arhipelag prepun je ove vrste opasnosti - male stijene u moru ili neočekivane plićine, pa toplo preporučujemo plovidbu prema uputama na službenim kartama Kornatskih otoka. Iako se neki mogu početi osjećati kao u Minotaurovom labirintu ili minskom polju, ne brinite. Samo se opustite i uživajte u ljepotama oko vas, neka se skiper znoji. Nastavite plovidbu prema Kornatskom kanalu pokraj otoka Kameni Zakan i Ravni Zakan gdje ćete pronaći izvrsna mjesta za kupanje. Preporučujemo plovidbu prema ACI marini Piskera na otoku Panitula Vela, gdje možete provesti noć i napuniti baterije na kopnenoj mreži. Ako preferirate nešto malo izdvojeniju luku, možete se usidriti u uvali otoka Lavsa. Svakako svratite u neki mali restoran na Kornatima, jer krajolik, svježa hrana i veseli ljudi dodatno će produbiti prelijepo iskustvo koje ćete imati tijekom obilaska Kornata.

DAN 5. (Srijeda)

Danas možete početi ploviti labirintom čudesnih Kornata. Međutim, da biste ušli u nacionalni park morat ćete kupiti kartu. Ulaznice su to zlata vrijedne, jer su ovi otoci dragulji koje je razbacao sam Bog. Utrkujte se s oblacima, dupinima i galebovima te posjetite bezbrojne uvale za kupanje, pročitajte dobru knjigu ... dosađujte se jer to sada možete i, dok prolazite pored prekrasnih krajolika i zapanjujuće igre plave i zelene boje, samo upijajte sve te osjete I doživljaje. Nadamo se da imate veliku mogućnost upijanja jer će vam trebati tamo gdje vas dalje želimo poslati. Park prirode Telašćica na Dugom otoku, naslonjen na Nacionalni park Kornati bez iti malo osjećaja manje vrijednosti naspram njega po svojoj ljepoti, očekuje vas s uvalom Mir i nevjerovatnim jezerom istoga imena s morskom vodom, odličnog za kupanje jer je toplije i slanije od mora koje ga hrani. Kad padne večer, okrenite se i započnite plovidbu natrag do uvale Vrulja, najvećeg naseljenog mjesta na Kornatskom arhipelagu. Možete usidriti brod na sredini zaljeva i uputiti se do kraja do poznatog obiteljskog restorana poznatog po specijalitetima od morskih plodova.

DAN 6. (Četvrtak)

Bog se nije odmarao šesti dan svog stvaranja storivši ljude i životinje, pa zašto bi vi??? Pred vama je dugo putovanje, ali s puno toga za vidjeti usput. Jedrit ćete prema gradu Primoštenu. Najlakši put kojim biste trebali krenuti je kroz Kornatski arhipelag, do otoka Kakan i Kapri (dobra mjesta za kupanje, imamo na umu vase mentalno zdravlje, ne brinite), a zatim prema Primoštenu. Bez obzira na lijep put, bit će kao da ste vidjeli samog Boga kada ugledate Primošten. Stari dio grada izgrađen je na otočiću spojenom s kopnom. Još uvijek okružen gradskim zidinama, stari grad služi kao kruna novom dijelu Primoštena koji se proteže uz obalu, tik uz otok. Istražite, prekrasno je.

DAN 7. (Petak)

Znam. Ne želite da se ovo završi. Ali mora. Posljednji dan putovanja rezerviran je za povratak Splitu. Ipak, malo ćemo ga začiniti. Na putu za Split postoji nekoliko malih uvala koje vrijedi posjetiti na otocima Drvenik i Šolta. Zaljev Maslinica na Šolti posebno je vrijedan posjeta jer možete baciti pogled na marinu Martinis Marchi i luksuzni heritage hotel, nikad se ne zna. :) U večernjim satima očekujemo vas u našoj ACI marini Split. Napunite spremnik, a preporučamo da večer provedete razgledavajući staru jezgru Splita. Uvijek se nađe ponešto što još niste vidjeli a Riva je idealno mjesto za planiranje vašeg povratka k nama sljedeće godine! :)

Pošaljite poruku