7 dnevna ruta JUG

ACI Marina Split - Milna - Vrboska – Hvar / Pakleni otoci - Komiža - Vis - Stomorska/Nečujam/Rogač/Maslinica - ACI Marina Split

  • 7 dana

Ruta: ACI Marina Split - Milna - Vrboska – Hvar / Pakleni otoci - Komiža - Vis - Stomorska/Nečujam/Rogač/Maslinica - ACI Marina Split

DAN 1.

Prvi dan jedrenja preporučamo započeti na dalmatinski način, pomalo. Polazite iz ACI Marine Split nakon naše hladne dobrodošlice (ipak je prevruće za toplu dobrodošlicu), i krećete put Milne na Braču. Uvala Milna, poznata i kao uvala ribara i pomoraca, jedno je od najljepših mjesta na otoku Braču. Dobro opremljena ACI marina ugodno je mjesto za provesti noć i služi kao izvrsna zaštita od jakih vjetrova.
Ako ne želite provesti noć u marini, postoje i druga mjesta za sidrenje uz šetnicu ili u malim uvalama u blizini Milne. Uvala Bobovišća na moru također je jedna od opcija za sidrenje.

DAN 2.

Drugi dan malo ubrzavamo. Nakon Milne Vaša sljedeća destinacija je čuveni Bol. Nikad kraja ljepotama u ovom kraju. Iako je poznat uglavnom po plaži Zlatni rat, Bol je zahvaljujući povoljnim vjetrovima koji i oblikuju Zlatni rat svojevrsni centar za ljetne adrenalinske sportove kao što su kitesurfing, skijanje na vodi ili ronjenje. Nakon svih ovih aktivnosti na moru, najbolji način za nastavak avanture je večernji posjet malom romantičnom mjestu Vrboska na otoku Hvaru. Prozvana "Malom Venecijom", Vrboska će ukrasti vaše srce te ćete u potpunosti razumjeti usporedbu s talijanskom velikom sestrom. Stare, čvrste kuće s elementima gotičkog, renesansnog i baroknog stila, sve unutar osamljene uvale upravo su ono što trebate nakon adrenalina kojeg ste doživjeli u Bolu.

DAN 3.

Nakon Vrboske, definitivno trebate ostati na Hvaru i krenuti prema gradu Hvaru. Prolazeći uz rt Pelegrin nadomak Hvara pažnju će vam definitivno privući prekrasne uvale kao što su Pribinjska uvala, Jagodna i druga područja izuzetne prirodne ljepote. Zahvaljujući spomenicima kao što su Hvarska katedrala, Arsenal i franjevački samostan i pravi dragulj, prvo građansko kazalište u Europi izgrađeno 1612. godine, Hvar ima veliko kulturno i povijesno značenje. Utvrda Fortica još je jedan primjer duge povijesti i arhitekture. Uspon na nju i pogled na Paklene otoke koji oduzima dah, brojne uvale i plaže svakako je nešto što morate doživjeti. Izuzetnu gastronomsku ponudu Hvara možete testirati u mnogim restoranima. Svježa riba, maslinovo ulje i vino s otočnih vinograda testirati će vaše okusne pupoljke. Hvar je poznat i po svom noćnom životu i zabavama koje privlače mlade ljude iz cijelog svijeta, među njima mnogo onih koji dolaze na jedrilicama i katamaranima. Za one koji žude za nekim mirom i tišinom, predlažemo izbjegavanje takvih noći na Hvaru (obično u nedjelju i ponedjeljak).
ACI marina Palmižana jedna je od mogućih mjesta u blizini Hvara gdje možete provesti noć. Ako možda želite neku romantičniju atmosferu, u blizini se nalazi niz dobro zaštićenih uvala u kojima se možete usidriti preko noći i uživati u dalmatinskoj večeri pod zvijezdama. Upozoravamo da svakako obratite pozornost na dubinu zbog plićaka i stijena pod površinom koje vam mogu zadati glavobolje.

DAN 4.

Nakon dobro prospavane noći, vrijeme je za nastavak jedrenja. Preporučamo jedrenje do južne strane otoka Visa, prema otočićima Budikovac i Ravnik. Prije toga možete se zaustaviti u zaljevu Stončica koji je poznat po prekrasnoj pješčanoj plaži. Savršeno mjesto za upoznavanje s "piciginom", omiljenom sportskom razonodom Dalmatinaca. Po dolasku do prekrasnog Budikovca možete ploviti unutar lagune gdje ćete naći šljunčanu plažu koja će vas zadiviti. imajte na umu da je prilično plitko, a na jednoj strani lagune prijete i podvodne stijene. Obilazak se nastavlja sa Zelenom špiljom na otoku Ravniku i uvali Stiniva, umjetničkim djelima prirode. Vjetrovi i valovi još od davnih vremena klesali su tvrdu dalmatinsku stijenu iznutra i izvana u čudesne znamenitosti s nevjerojatnim uzorcima boja koje stvaraju prelijepe igre svjetlosti. Stiniva je nekoć bila špilja čiji krov se urušio te je tako nastala ova predivna plaža koja oduzima dah.
Nastavite li dalje, stići ćete do Komiže, malog mjesta s dugom pomorskom i ribarskom tradicijom. Preporučujemo da ovdje provedete noć uživajući u mirnoj večeri i kušajući poznatu Višku pitu, otočki specijalitet napravljen od tijesta, srdela, rajčice, maslinovog ulja i luka. Ne želite to propustiti!

DAN 5.

Na noge lagane! Preporučamo da se rano ujutro uputite prema otoku Biševu i jednoj od najpoznatijih znamenitosti Jadrana, Modroj špilji. Udaljena samo pet nautičkih milja jugozapadno od Komiže, ovo čudo prirode uistinu je nezaboravno. Preporučljivo je doći rano, prije plime, jer ulaz može biti poplavljen pa tada nije moguće ući u špilju, a  zbog velikog broja posjetitelja česte su gužve koje vrijeme čekanja na ulaz u špilju znaju produžitina nekoiko sati. Karte se kupuju na otoko Biševu. Glavni dio špilje je otvoreni prostor pod morem koji, u kombinaciji s drugim morskim otvorom te trećim otvorom na krovu, oko tri metra iznad površine, stvara najneobičniji i najljepši svjetlosni efekt Jadrana.
Nakon prekrasnog "plavog iskustva" najbolje bi bilo nastaviti jedrenje duž sjeverne strane otoka te praviti pauze za kupanje u mnogobrojnim uvalama. Na kraju, napravivši krug oko otoka, doći ćete u grad Vis, tipičan dalmatinski grad, lijep i pun povijesti. Preporučujemo ostanak ovdje preko noći, a za ostatak dana najbolje je napraviti „đir“ po otoku. Vojna tura je popularna opcija za upoznavanje otoka (otok je imao važnu ulogu u Drugom svjetskom ratu, a nakon toga je više od 50 godina bio izoliran kao jugoslavenska pomorska baza do posljednjeg rata u Hrvatskoj). Ostale opcije kao što su Discovery Tour (obilazak antičkih rimskih iskopina, brojnih mjesta koja su oduzimala dah starim Rimljanima i Grcima, zajedno s modernim muzejima i starim crkvama), vinske ceste, brdski biciklizam, slobodno penjanje, paragliding, ribolov, ronjenje i naravno, kupanje, također igraju ulogu u ispunjavanju vašeg dana na Visu.

DAN 6.

Pozdrav Visu! Vrijeme je za povratak prema Splitu. Šestog dana preporučujemo da se uhvatite jedrenja i odvalite malo veći put prema otoku Šolti, bez sumnje jednom od nezaobilaznih odredišta vašeg nautičkog itinerara. Možete odabrati omiljeno mjesto za sidrenje preko noći između uvale Nečujam, marine Rogač, svratiti u Stomorsku da provjerite zašto je vole svi jedriličari ili posjetiti Maslinicu. Provedite neko vrijeme u prekrasnoj marini u Maslinici, nekad malom ribarskom mjestu, a sada turističkom i nautičkom središtu otoka. Usput uživajte u ljepotama južnih uvala ovog slikovitog otoka i upoznajte plaže kako biste ih mogli preporučiti prijateljima kada dođu kod nas. J

DAN 7.

Preporučujemo da se usidrite ispred Plave lagune, lokacija Krknjaši na malom otočiću Drvenik. Bijeli pijesak u kombinaciji s kristalno plavim morem i suncem stvaraju savršene uvjete za uživanje u plivanju, kajaku, veslanju, čineći nezaboravni tjedan još nezaboravnijim. Ostane li vam nešto vremena, imajući na umu da u ACI Split morate stići prije večeri u petak, možete posjetiti povijesni grad Trogir (može biti gužve) ili se zaustaviti na obližnjem otoku Čiovu za dodatnu turu kupanja da vam ostane nešto soli na tijelu pri povratku kući. ... iiii ponovno ste se s nama! Opustite se i odspavajte u ACI Marini Split i vidimo se ujutro. Ne zaboravite uliti gorivo!
Pošaljite poruku