14 dana SJEVER

ACI marina Split - Drvenik Islands - Primošten - Žirje – Nacionalni park Kornati - Murter - Vodice – Šibenik & Skradin – Nacionalni park Krka - Rogoznica – ACI marina Split 

  • 14 dana
Ruta: ACI marina Split - Drvenik Islands - Primošten - Žirje – Nacionalni park Kornati - Murter - Vodice – Šibenik & Skradin – Nacionalni park Krka - Rogoznica – ACI marina Split 

DAN 1. (Subota)

Kao prvi dan bilo koje ugodne avanture, prvi dan vašeg dvotjednog krstarenja trebao bi započeti lagano i sa osvježenjem nakon dugog dana kopnenog putovanja. Stoga predlažemo da krenete prema uvali Krnkjaši na kojoj dva otoka, Veliki i Mali Drvenik, čine nevjerojatnu Plavu lagunu, dobro zaštićenu od sjevernih vjetrova. Pješčani plićak i kristalno plavo more stvaraju idealne uvjete za kupanje i uživanje u igračkama za vodene sporotve koje smo pripremili za vas. Samo se usredotočite i pratite dubinu mora jer ona često nije veća od nekoliko metara. Provedite noć uz tradicionalnu dalmatinsku glazbu ljetne noći, cvrkut cvrčaka s okolnih borova.

DAN 2. (Nedjelja)

Uz pozdrav cvrčcima, (viđat ćete njihove rođake na putu) nastavite sjeverno prema Primoštenu (udaljenost od uvale Krknjaši do Primoštena iznosi 17,5 milja). Nakon što stignete do malog otoka Maslinovik i ugledate Primošten i njegov dobro poznati zvonik, shvatit ćete čemu razvikanost Primočtena u turističkom svijetu. Stari dio grada, sagrađen na otočiću spojenim s kopnom, još uvijek je okružen gradskim zidinama, a izranja kao kruna novom dijelu Primoštena koji se proteže uz obalu, tik uz otok. Prekrasne i duge plaže, puno osamljenih uvala s kristalno čistim morem i dobra gastronomska ponuda ono je što će vas uveseljavati dok ste na ovom području. Jednostavno a učinkovito. Istražite, prekrasno je.

DAN 3. (Ponedjeljak)

Preko povijesnih morskih puteva, napustite Primošten i uputite se na otok Žirje na kojem je legendarna ilirska kraljica Teuta imala svoju luku i tvrđavu čiji se ostaci još uvijek mogu vidjeti i s kojih se pruža prekrasan pogled na okolne otoke. Trebali biste otploviti do uvale Stupica Vela koja je od Primoštena udaljena oko 15 nautičkih milja. Zaljev je zaštićen od svih vjetrova osim juga, tako da se možete sigurno usidriti na pješčanom dnu ili nekoj od bova pa započeti istraživanje ovog poludivljeg staništa. Uživajte u plažama, šetajte obalom i samo dišite. Tišina i osjećaj smirenosti su ono zbog čega ste ovdje. Imate dan za sebe i svoje najdraže daleko od gradske vreve i modernog svijeta. Nema na čemu. 

DAN 4. (Utorak)

Uzbuna, Iliri! Krenite u novi gusarski pohod južnim obalama Žirja prema poznatom Nacionalnom parku Kornati. Na putu do Žirja, prvi veliki otok koji ćete proći je Kurba Vela. Ostavljajući je iza sebe, pazite na stijenu nekih 200m sjeverozapadno od otoka Mali Garmenjak. Kornatski arhipelag prepun je ove vrste opasnosti - malih stijena u moru ili neočekivanih plićina, pa toplo preporučamo plovidbu prema uputama nautičkih karata Kornatskih otoka. Iako se neki mogu početi osjećati kao u labirintu Minotaura ili minskom polju, samo se opustite i uživajte u ljepotama oko vas, neka se skiper znoji. Nastavite plovidbu prema Kornatskom kanalu pokraj otoka Kameni Zakan i Ravni Zakan gdje ćete pronaći izvrsna mjesta za kupanje. Probudite pustolove u sebi i smislite svoju stazu i aktivnosti, dovoljno je otoka za sve. Na najjužnijem rtu otoka Kornat, u maloj uvali koja je dio Nacionalnog parka Kornati, pronaći ćete konobu Opat, odlično mjesto za uposliti zube i okusne pupoljke. Možete privezati brod ispred restorana.

DAN 5. (Srijeda)

Idemo dalje prema ACI marini Piskera marini na otoku Panitula Vela, samo prst udaljenog od većeg otoka Piškere, gdje možete provesti noć i napuniti brodske baterije na kopnenoj mreži. Ako ste ipak nešto malo udaljenije od tzv. civilizacije, možete se usidriti u Lavsi, neobičnom otoku deformiranog oblika, idealnom za istraživanje i uživanje u krajoliku i pogledu na susjedne otoke. Iskoristite to vrijeme dobro, ne znam da li ste shvatili do sada, ali mi ćemo vas testirati kada se vratite...sve otoke u Kornatskom arhipelagu morate naučiti napamet. Preporučujemo da krenete odmah...bez pritiska.

DAN 6. (Četvrtak)

Danas možete početi ploviti labirintom čudesnih Kornata. Međutim, da biste ušli u nacionalni park morat ćete kupiti kartu. Ulaznice su to zlata vrijedne, jer su ovi otoci dragulji koje je razbacao sam Bog. Utrkujte se s oblacima, dupinima i galebovima te posjetite bezbrojne uvale za kupanje, pročitajte dobru knjigu ... dosađujte se jer to sada možete i, dok prolazite pored prekrasnih krajolika i zapanjujuće igre plave i zelene boje, samo upijajte sve te osjete I doživljaje. Nadamo se da imate veliku mogućnost upijanja jer će vam trebati tamo gdje vas dalje želimo poslati. Otplovite do uvale Vrulja, najvećeg naseljenog mjesta na Kornatskom arhipelagu. Možete usidriti brod na sredini zaljeva i uputiti se do kraja u poznati obiteljski restoran poznat po svojim morskim specijalitetima te uhvatiti zalogaj ili dva. Nakon toga nastavite dalje na sjever jer Park prirode Telašćica na Dugom otoku, naslonjen na Nacionalni park Kornati bez iti malo osjećaja manje vrijednosti naspram njega po svojoj ljepoti, očekuje vas s uvalom Mir i nevjerojatnim jezerom istoga imena s morskom vodom, odličnog za kupanje jer je toplije i slanije od mora koje ga hrani. Ne morate sanjati večeras, već ste u snu.

DAN 7. (Petak)

Napuštajući Telašćicu, otok Žut na istoku vaše je sljedeće odredište. Provucite svoj brod između otoka Katine i otoka Kornat u uskom prolazu Proversa Vela koji je širok 100 m i dubok 2 m, tako da budite spremni po potrebi gurnuti brod s boka. Ovaj je manevar poznat pod nazivom (Čoviče, di sam to doša ?!). Šalimo se, možete proći bez oštećenja, noga ili dvije manje, ništa strašno. Izlazite odatle i, ako imate dovoljno sreće da uhvatite malo maestrala, tramuntane ili bure (svi sjeverni ili sjeverozapadni vjetrovi), dobili ste nevjerojatno jedrenje koje će vas katapultirati do Žuta. Kao i cijeli Kornatski arhipelag, I ovo je područje savršeno za sportove na vodi. Samo pustite mašti na volju i testirajte površinsku napetost Jadrana. Dva su najbolja mjesta za sidrenje na Žutu, u ACI marini, ili odmah ispod sjeverozapadnog rta otoka. Možete noć provesti I malo istočnije, u uvali Hiljaća, ali mi bismo preporučili dolazak do ACI marine. Na Žutu se nema što puno vidjeti. Uz marinu i restoran u blizini, stabla maslina i smokava, vinogradi i stari suhozidi bit će vam jedini pratitelji. Zbog toga ste ovdje, zar ne?

DAN 8. (Subota)

Vidjevši i uživajući u njihovoj imovini, prirodno je javiti se vlasnicima. Kako su većina maslina na otoku u vlasništvu obitelji s otoka Murtera, ovo će biti vaša sljedeća stanica. Na putu prolazite kraj otoka Vrgada, idealno mjesto za kupanje i još malo mira prije civilizacije, jer na njemu nema automobila, iako je naseljen. Nakon toga, jedrite izravno prema Murteru i Marini Hramina, ili ostanite u Betini, selu udaljenom skokom preko poluotoka I vlastitom marinom. Ruta kojom biste se trebali kretati da dođete do Murtera, jer ulaz u Murter izgleda poput dimnjaka s malenim otočićima koji se pojavljuju kao dimni signali, ide duž kanala između otoka Žminjaka i Velikog Vinika, a zatim oko malog otoka Tegina ako idete do Murtera. To je najsigurniji način, jer je more prilično plitko oko tog područja. Za Betinu samo nastavite nakon izlaska iz spomenutog kanala. Kada pristanete u Murter, počnite tražiti vlasnike određenih stabala maslina koje ste dotakli dok ste bili na Žutu. To je normalno ponašanje u Hrvatskoj...uvijek poštujte vlasnika maslina! Nakon odavanja poštovanja, provjerite grad! Murter je prekrasan, s tipičnim uskim uličicama, starom crkvom i ambijentom kojeg ćete uvijek pamtiti. Sa stabla uberite smokvu (za nju se ne trebate nikome javljati), provjerite stare drvene čamce kojima su se ljudi u prošlosti prevozili do Kornata i posjetite muzej povijesti i kulture Murtera u Betini. Ovo će vam dati širu sliku otoka i običaja njegovih stanovnika. 

DAN 9. (Nedjelja)

I dalje na otoku Murteru, sljedeće bi odredište trebalo biti Tisno. Ime se potpuno uklapa jer se grad našao na točki na samo 38 metara od sudara otoka Murtera i kopna. Mobilni most koji ih povezuje povezuje i dva dijela Tisnog, jer je to grad dijelom na kopnu dijelom na otoku, a diže se svaki dan u 9 i 17 sati kako bi brodovi mogli proći da skrate svoj prolazak prema sjeveru. Tisno je lijepi gradić, nastao na sjajnom mjestu koje je tijekom povijesti bilo itekako od koristi, posebno kada su Turci u 16. stoljeću izvršili raciju na kopno. Danas je najpoznatije po domaćinstvu The Garden festivala i po Internacionalnoj trci magaraca ili tovara koja se održava svake druge subote u kolovozu, zato pokušajte uhvatiti datum dok ste na ovoj maloj turneji. Morate tu provesti noć u potrazi za savršenim magarcem za utrku. 

DAN 10. (Ponedjeljak)

Dosta mira i tišine Kornata i Murtera ... prema Vodicama! ACI marina u Vodicama, zaštićena od južnih vjetrova dvama lukobranima, mjesto je gdje skačete s broda i započinjete s istraživanjem ovog poznatog gradića, popularnog među turistima, s puno zabave, odličnim noćnim životom, živahnim barovima, restoranima i glazbenim performansima na rivi. Nakon mirnoće Kornata i prirodnog mira prirode, ovo je možda upravo ono što tražite. Plešite, pijte, jedite brzu hranu, osjetite moderni svijet u najboljem smislu pomiješanom s dalmatinskim šarmom!

DAN 11. (Utorak)

Ovaj dan rezervirat ćemo za kulturu i povijest. Isplovite iz Vodica, slijedite obalu dok ne dođete do kanala Svetog Ante. Ovaj kanal povezuje lijepi i povijesni grad Šibenik s Jadranom i zaštićen je tvrđavom Svetog Nikole sagrađenom na malom otoku u 16. stoljeću na savršenom strateškom položaju kao odgovor na sve veći pritisak od strane Turaka. Zanimljiva je činjenica da nikada nije napadnuta i nikada s nje nije pokrenut napad na bilo koji brod ili vojsku, isto kao i na Dubrovnik, jednostavno jer je izgledala neprobojno. Zato se tvrđave I grade. Možete to osjetiti samo da prođete pored nje nakon više od 400 godina ... promislili bi dva puta prije nego bi krenuli u osvajanje morem ili kopnom. Nadamo se bez žrtava, nastavite prema Šibeniku. Grad koji jednostavno ne možete zaobići bit će vaše otkriće za ovo krstarenje. Jedan od najstarijih hrvatskih gradova, Šibenik je poznat kao grad hrvatskog kralja Krešimira koji je nastao gdje se rijeka Krka susreće s jadranskim morem. U svoje vrijeme najveći hrvatski grad i administrativni centar, Šibenik je zasićen kulturom. Glavna atrakcija u gradu je bez razmišljanja katedrala svetog Jakova, katedrala koja je dovršena u 16. stoljeću. Mješavina stilova, od gotike do renesansnih motiva i puno individualnih djela nekoliko izvanrednih majstora koji su radili na katedrali i unutar nje (nećemo ni pokušati nabrajati sva djela unutra) poput kupole, prekrasnog portala i, što je najzanimljivije, vanjskog friza sa 71 isklesane glave nepoznatih ljudi koji vas prate dok se šetate u čudu. Za provjeru panoramskog pogleda grad i okolnih otoka penjite se na tvrđavu sv. MIhovila na 70 metara nadmorske visine i vidjet ćete zašto je izgrađena i štitila prolaz do grada Skradina, vaše sljedeće stanice. U današnje vrijeme služi u kulturne svrhe jer ugošćuje koncerte i druga događanja. Krenite prema Skradinu i vratite se u mirnije okruženje, danas, jer je tijekom povijesti ovo bilo mjesto mnogih sukoba zbog svog strateškog položaja na rijeci Krki, ulaza u zaleđe. Znamo da to sada ne izgleda tako kada ga pogledate, ali Skradin je bio u rukama Ilira, Rimljana, Hrvata, Turaka. Danas je nadaleko poznat po ljepoti i kao polazište za svakodnevne izlete u Nacionalni park Krka što je na vašem sutrašnjem rasporedu. Skradin također ima ACI marinu, u kojoj se možete usidriti i prenoćiti, kao i puno velikih i luksuznih jahti koje dolaze u ovo područje. Možda negdje vidite Romana Abramoviča. Preporučujemo večernju šetnju gradom.

DAN 12. (Srijeda)

Kao što smo obećali, sljedeće odredište je Nacionalni park Krka. Do njeg možete doći i pješice do poznatih slapova. Možete se i okupati ispod Skradinskog Buka, ali budite oprezni blizu područja ispod slapa. Naša preporuka je razgledati cijeli park jer je to cjelodnevna avantura. Provjerite na info stanici za turizam u Skradinu kako biste pronašli najbolju opciju, ali svakako se prošećite kaskadama Skradinskog buka jer postoje pješačke staze, provjerite otok Visovac s franjevačkim samostanom i došite do Roškog slapa. Iznad njega možete se popeti na 220m duž 517 drvenih stuba da biste došli do prapovijesnog doma prvih ljudi, špilje koja je bila neprekidno naseljena od 5000 do 1500 godine prije Krista. Spustite se I krenite na izlet brodom kroz kanjon Krke s prekrasnim krajolikom i dođite do pravoslavnog samostana tik uz rub plovnog dijela rijeke Krke. Nakon toga predlažemo isploviti iz Skradina do otoka Zlarina ili prema uvali Grebaštici na obali. U bilo kojem od ovih mjesta možete provesti noć. Zlarin je prekrasan otok, ne eksploatiran kao neki drugi, veći otoci u Hrvatskoj. Poznat kroz povijest kao "otok koralja", još uvijek se znanje i zanat izrade nakita od koralja prenosi u obiteljima na Zlarinu, pa pripazite da svakako uzmete svoj. Ostatak dana možete provesti u hrvatskoj klasici: sunce, plaža, more i ukusni specijaliteti u trbuhu koji plivaju u domaćim vinskim sortama. 

DAN 13. (Četvrtak)

Nakon dobrog sna i jutarnje kave postavite svoja jedra i krenete prema Rogoznici. Na putu za Rogoznicu preporučujemo krenuti sjevernom stranom otoka Šolte prema uvali Krknjašii na otoku Veliki Drvenik. Dva otoka tvore nevjerojatnu Plavu lagunu, dobro zaštićenu od sjevernih vjetrova s pješčanim plićakom i kristalnim plavim morem koji stvaraju idealan prizor za kupanje i uživanje u igračkama za vodene sportove koje smo pripremili za vas. Samo se usredotočite i pratite dubinu mora jer ona često nije veća od nekoliko metara. Nakon ugodnog bućkanja u moru nastavite do uvale Rogoznica i usidrite se u Ražnju, malom ribarskom mjestu na južnoj strain uvale. Na suprotnoj obali, u Rogoznici, pronaći ćete modernu Marinu Frapa. Budući da je jedna od najljepših marina na Jadranu, s izvrsnim sadržajima i dobrim restoranima, malo će izmiješati stvari za vas jer će, nakon što ste uživali u prirodnim ljepotama, klub unutar marine donijeti razbuđivanje i dašak modernog jer je vrlo dobro posjećen. Svakako svratite i do Zmajevog Oka, poznatog jezera s morskom vodom, samo nekoliko stotina metara iza marine. Mnoge legende povezuju se s ovim jezerom, od kojih je najpopularnija ona koja kađe da će ono pružiti bezuvjetnu ljubav, potomstvo i prosperitet ljubavnicima koji se okupaju u Oku. Ako vam to ne odgovara, nazovite nas, a mi ćemo izmisliti legendu samo za vas, po vašim željama

DAN 14. (Petak)

Posljednji dan vašeg putovanja je dan kad se bajka završava tamo gdje je započela, u Splitu. Započnite jedrenje natrag i odaberite želite li još malo plivati ​​malo ili se uključiti u razgledanje Splita, ako to niste učinili prije dolaska na brod. Za kupanje možete svratiti i pozdraviti prijatelje cvrčke iz Plave lagune ili se uputiti na plažu Kašjuni odmah ispod splitskog Marjana. Prekrasna plaža s barom i ostalim sadržajima ono je što vas može dovoljno osvježiti nakon dugog jedrenja. Prije nego što padne mrak, molimo vas da napunite spremnik i ulovite vez koji vas čeka u našoj ACI marini. Još uvijek imate vremena otići u grad i osjetiti puls susreta starog i modernog. Nemojte pretjerano to osjećati jer imamo check-out ujutro za koji biste trebali biti dovoljno svježi da uspijete izaći!

Pošaljite poruku