14 dana do DUBROVNIKA

Trogir - Island of Šolta - Milna and Bol (Brač) - Pakleni Otoci - Town Hvar (Hvar Island) - Komiža (Vis) - Vela Luka and Korčula (Island of Korčula) - Island of Mljet - Dubrovnik.

  • 14 dana
Ruta: ACI marina Split - Trogir - Šolta - Milna & Bol - Pakleni Otoci - Hvar - Komiža - Vela Luka & Korčula - Mljet - Dubrovnik. 

DAN 1. (Subota)

Za početak ove rute možemo predložiti dvije mogućnosti. Birajte mudro jer su obje izvrsne. Ako želite udahnuti malo kulture, malo Grka, Rimljana i Hrvata naravno, uplovite u Trogir. Jedan od najljepših i najbolje očuvanih gradova u Dalmaciji, Trogir nije manje popularan među turistima od Dubrovnika, samo malo manji. :) Ovo je savršena ruta za testirati hipotezu, ako se odlučite započeti je ovdje, jer ćete Trogir na kraju moći usporediti s Dubrovnikom. Jedrite južno od otoka Čiova (zbog mosta do Trogira ne možete izravno doći sjevernom stranom), a zatim kroz sredinu Trogirskog kanala prema samom gradu. Najstariji dio grada nalazi se na malom otoku između kopna i otoka Čiova. Poznata utvrda Kamerlengo s lijeve strane dočekat će vas s dobrodošlicom, ne kao u srednjovjekovnim vremenima kada bi vas vjerojatno mogla topovima katapultirati iz uvale. Mnogo je marina među kojima možete birati svoju bazu za istraživanje Traguriona, Tragurija, Traua, Trogira. Ako se odlučite posjetiti Nečujam, vaš bi plan bio slijediti Dioklecijanove korake i isploviti od careve palače do kraljevskog ribnjaka i termi u zaljevu Nečujam na Šolti (oko 9 nautičkih milja od Splita). Priča se da krv kraljevske loze još teče najboljim primjercima riba u okolnim uvalama, posebno u uvali Piškera gdje se prije 2000 godina nalazio kraljevski ribnjak. Bacite sidro na sredini zaljeva, vežite uz obalu ili se uputite ravno do jedne od uvala i započnite loviti kraljeve za njihove ljuskave krune kako biste započeli svoje putovanje na pravi način.

DAN 2. (Nedjelja)

Sljedeće je odredište Milna na otoku Braču. Ako isplovljavate iz Trogira, krenite prema uvali Krknjaši na otoku Veliki Drvenik. Dva otoka tvore nevjerojatnu Plavu lagunu, dobro zaštićenu od sjevernih vjetrova s pješčanim plićakom i kristalnim plavim morem koji stvaraju idealne uvjete za kupanje i uživanje u igračkama za vodene sportove koje smo pripremili za vas. Samo se usredotočite i pratite dubinu mora jer ona često nije veća od nekoliko metara. Nakon dobrog plivanja, isplovite sjevernom stranom (ili južnom stranom ako puše Bura) otoka Šolte prema Splitskim vratima između otoka Brača i otoka Šolte. Na ovaj način doći ćete do Milne na otoku Braču, jednog od najbolje očuvanih starih gradova na tom području koji ugošćuje ACI marinu Milna unutar vrlo dobro zaštićene uvale. Idealno mjesto za provesti noć, toplo vam preporučamo da razgledate grad.

DAN 3. (Ponedjeljak)

Ujutro će biti “zameo ih vjetar” koji će vas odvesti u Bol na otoku Braču. Sidro možete baciti, ovisno o vjetru koji ovdje može biti prilično jak, s lijeve ili desne strane jedne od najpoznatijih plaža Jadrana, Zlatnog Rata. Na kartama ćete pronaći ime Dugi Rat, ali mještani su ga uvijek zvali Zlatni Rat i tako se ime zadržalo. Duga i šljunčana plaža od nekoliko stotina metara koja se pruža ravno u more, Zlatni Rat je pravi simbol Hrvatske i Brača. Vjerojatno ste već vidjeli mnogobrojne slike pošto se stalno koriste u turističkoj promociji Hrvatske i ne kaže se uzalud da je to jedno od najljepših mjesta u Europi. Posjet toplo preporučujemo za lagano opuštanje. Noć biste mogli provesti u bolskoj uvali, ali kako luka nije dobro zaštićena od vjetrova, preporučujemo sidrenje u Vrboskoj, na otoku Hvaru. 

DAN 4. (Utorak)

Ako ste odlučili prenoćiti u Bolu, ujutro predlažemo posjet Jelsi ili Vrboskoj na otoku Hvaru. Večer možete provesti u bilo kojem od ova dva grada. Usred otoka Hvara, razveden zapadno u uskom zaljevu, slikoviti grad Vrboska sjaji poput skrivenog dragulja u bogatoj hrvatskoj krošnji. Jedan od najmanjih gradova na Hvaru pokazao se jednim od najpopularnijih zbog mješavine stilova gradnje kamenih kuća, ulica, povijesti i bajkovitih ulica, mosta i prirode. U blizini je i nudistički otok Zečevo gdje se možete družiti u potpuno prirodnom okruženju I vanjštini. Nekoliko kilometara dalje, staro ribarsko mjesto Jelsa može biti vase sljedeće odredište jer pruža puno toga za vidjeti i osjetiti. Doživite ljetnu vrevu hrvatskog obalnog grada ili unajmite bicikl i krenite pedalirati u unutrašnjost (iako je Hvar prilično uzak) duž starih prometnica i polja s puno ostataka iz rimskog doba poput "villae rusticae", kuća za odmor i Starigradskog polja, najbolje očuvanog primjera antičke parcelacije u Europi, izvedenog od strane Grka. Nekoliko ljupkih uvala idealnih za kupanje i sunčanje mogu biti vaš centar pozornosti cijeli dan ako niste neki avanturistički tip i želite osjetiti mješavinu hrvatskog sunca i mora.

DAN 5. (Srijeda)

Nakon Vrboske, svakako biste trebali ostati na području Hvara i krenuti prema Paklenim otocima. Prolazeći zapadnim rtom otoka Hvara zvanim Pelegrin, prekrasna priroda, poput uvala Pribinja, Jagodna i drugih područja izvanrednih ljepota, privući će vašu pažnju sve dok ne dođete do ove skupine otoka. Kada čujete ime "Pakleni otoci" vjerojatno očekujete mrvicu ​​drugačiji krajolik. Nešto poput velike vatrene planine, Indiana Jones koji bježi od lave ili objekt sličan gulagu sa zatvorenicima koji trče naokolo, ali ne. Izvorna riječ paklina, arhaična hrvatska riječ od koje je nastao izraz pakleni, označavla je "katran", odnosno borovu smolu koja se koristila za oblaganje brodova a skupljala se na tim otocima. U današnje vrijeme ti otoci izgledaju kao mirno i lijepo predgrađe grada Hvara, potpuna suprotnost užurbanosti koja ljeti tamo nikada ne staje. ACI marina Palmižana nudi mogućnost noćenja na Paklinskim otocima. Za romantičnije okruženje, postoji nekoliko dobro zaštićenih uvala koje pružaju sigurnost. Budite oprezni I pratite dubinu i stijene ispod površine.

DAN 6. (Četvrtak)

Nakon dana kupanja i sunčanja na Paklenim Otocima, praktički ne radeći ništa, u kasno poslijepodne trebali biste krenuti prema gradu Hvaru. Možete pokušati pronaći slobodno mjesto na rivi ili dostupnu bovu prije mraka. Ako nema mjesta na rivi, uvijek se možete usidriti u sredini uvale kao što to čine mnogi drugi brodovi. Važno je imati na umu da hvarska uvala nije dobro zaštićena od jakih vjetrova i uvijek postoji jaka konkurencija pošto brodovi stalno pristižu. Zahvaljujući spomenicima kao što su Hvarska katedrala, Arsenal i franjevački samostan i pravi dragulj, prvo građansko kazalište u Europi izgrađeno 1612. godine, Hvar ima veliko kulturno i povijesno značenje. Utvrda Fortica još je jedan primjer duge povijesti i arhitekture. Uspon na nju i pogled na Paklene otoke koji oduzima dah, brojne uvale i plaže svakako je nešto što morate doživjeti. Izuzetnu gastronomsku ponudu Hvara možete testirati u mnogim restoranima. Svježa riba, maslinovo ulje i vino s otočnih vinograda testirati će vaše okusne pupoljke. Hvar je poznat i po svom noćnom životu i zabavama koje privlače mlade ljude iz cijelog svijeta, među njima mnogo onih koji dolaze na jedrilicama i katamaranima. Za one koji žude za nekim mirom i tišinom, predlažemo izbjegavanje takvih noći na Hvaru (obično u nedjelju i ponedjeljak).

DAN 7. (Petak)

Sljedeća dva dana rezervirana su za jedan od najpopularnijih i najljepših otoka na Jadranu, otok Vis. Zaplovite južno od Paklenih prema SZ obali otoka Visa, rt Barjaci. Prateći protok vremena, naravno, možete provjeriti razlikuje li se more oko Visa od Hvara i Brača u brojnim malim uvalama i plažama na putu do Komiže. Prolazeći preko rta Barjaci naći ćete se u uvali Komiža. U Komiži se možete usidriti usred zaljeva ili uz rivu, koja je dobro opskrbljena vodom i strujom. Komiža je jedno od najljepših gradića u Dalmaciji i ima dugu ribarsku tradiciju. Zapravo, najstarija poznata obalna regata započela je 1593. godine svojevrsnom utrkom za život jer su obitelji iz Komiže isplovile za ribom sa 74 tradicionalne drvene brodice „falkuše“ i plovile prema Palagruži, najudaljenijem otoku na Jadranu u Hrvatskoj. Udaljenost je iznosila 42 nautičke milje, a pobjednici su mogli birati najbolja ribolovna područja i položaje na plažama Palagruže tijekom cijele sezone, ključne za uspjeh njihova putovanja i dobrobit njihove obitelji. Nepotrebno je napomenuti da Komiža ima niz izvrsnih ribljih restorana, a uske stare ulice grada u kojem se nalaze stvaraju prekrasan ambijent u ljetnoj noći.

DAN 8. (Subota)

Na noge lagane! Preporučamo da se rano ujutro uputite prema otoku Biševu i jednoj od najpoznatijih znamenitosti Jadrana, Modroj špilji. Udaljena samo pet nautičkih milja jugozapadno od Komiže, ovo čudo prirode uistinu je nezaboravno. Preporučljivo je doći rano, prije plime, jer ulaz može biti poplavljen pa tada nije moguće ući u špilju, a zbog velikog broja posjetitelja česte su gužve koje vrijeme čekanja na ulaz u špilju znaju produžitina nekoiko sati. Karte se kupuju na otoko Biševu. Glavni dio špilje je otvoreni prostor pod morem koji, u kombinaciji s drugim morskim otvorom te trećim otvorom na krovu, oko tri metra iznad površine, stvara najneobičniji i najljepši svjetlosni efekt Jadrana.
 Nakon prekrasnog „plavog iskustva,“ trebali biste nastaviti plovidbu južnom stranom otoka Visa. Brojne prekrasne uvale s ove strane Visa, od kojih je najistaknutija uvala I plaža Stiniva, čine umjetnička djela prirode. Obilazak se nastavlja zelenom špiljom na otoku Ravnik i otokom Budikovac, savršenim mjestima za osvježavajuće kupanje prije ulaska u luku Vis. Vjetar valovi urezali su u zadivljujuće znamenitosti unutar i izvan tvrde dalmatinske stijene praveći zadivljujuće uzorke boja. Držite čeljusti zatvorene i telefone na sigurnom kako ne biste pali u more. Utemeljen od starih Grka kao Issa, Vis je oduvijek imao važnu ulogu zbog svog zemljopisnog položaja i sigurne luke, a danas je tipičan dalmatinski grad, lijep i pun povijesti. Preporučujemo ostanak ovdje preko noći, a za ostatak dana najbolje je napraviti „đir“ po otoku. Vojna tura je popularna opcija za upoznavanje otoka (otok je imao važnu ulogu u Drugom svjetskom ratu, a nakon toga je više od 50 godina bio izoliran kao jugoslavenska pomorska baza do posljednjeg rata u Hrvatskoj). Ostale opcije kao što su Discovery Tour (obilazak antičkih rimskih iskopina, brojnih mjesta koja su oduzimala dah starim Rimljanima i Grcima, zajedno s modernim muzejima i starim crkvama), vinske ceste, brdski biciklizam, slobodno penjanje, paragliding, ribolov, ronjenje i naravno, kupanje, također igraju ulogu u ispunjavanju vašeg dana na Visu.

DAN 9. (Nedjelja)

Ujutro ispružite noge jer ćete ovog dana ploviti prilično više prema otoku Korčuli preko otoka Proizda. Otok Proizd poznat je po svojim lijepim plažama što je prepoznao i Daily Telegraph uvrstivši ga u top 5 plaža Jadrana, kao i New York Times za kojeg je Proizd jedno od najboljih mjesta za izlet u svijetu ... tako da DA! Definitivno preporučamo da se tamo zaustavite, zaronite u kristalno plavo more i uhvatite još malo boje na ovim netaknutim plažama. Osvježeni i sa širokim osmijehom na licu nastavite prema Veloj Luci na otoku Korčuli. Vela Luka je najveća uvala na otoku i sastoji se od niza manjih uvala na kojima ćete uživati. To je najbolje zaštićena luka i sigurno mjesto za provesti noć sa benzinskom stanicom za punjenje goriva. Dok ste ovdje, svratite u jednu od brojnih konoba u Veloj Luci i raspitajte se za Olivera Dragojevića, pokojnog legendarnog hrvatskog pjevača koji je rođen u Veloj Luci. Bit ćete spremni za nevjerojatne priče o ovom velikom čovjeku, a pjesma i ples će pratiti odmah i prirodno dok pijete vino i jedete ukusnu hranu. 

P.S. Ova opaska o Oliveru je više za furešte, ali možda na brodu imate mlađih koji još ne poznaju sve dalmatinske svece.

DAN 10. (Ponedjeljak)

Plovidba južnom stranom otoka Korčule prema gradu Korčuli dugo će trajati, pa preporučujemo što brže krenuti. Nadalje, dobro je doći tamo prije zalaska sunca kako bi pronašli vez u ACI marini Korčula, jer je to najbolja i najsigurnija opcija, ali i dobra prilika za nadopuniti brodske baterije. Grad Korčula je najveći grad otoka i već je početkom 13. stoljeća bio jedna od glavnih dalmatinskih luka. Smatra se da je Korčula rodno mjesto Marka Pola, slavnog trgovca koji je u svoje vrijeme Putem svile došao do Kine do mnogih drugih zemalja. Vi nećete moći do Kine ovom rutom, ali čak i disanje istog zraka i praćenje koraka mladog Marka na Korčuli trebali bi pobuditi avanturistički duh u vama. Mnoge povijesne građevine, srednjovjekovni centar i zidine svjedoče o tim vremenima kao da je bilo jučer. Isplati se provesti neko vrijeme razgledavajući ovaj gradić, kao i posjetiti Moro Beach Stupe, sjajno mjesto za koktel na malom otoku Stupe tik uz Korčulu. Vrijedi spomenuti da na putu do Korčule postoji nekoliko mjesta koja će vam se činiti posebno zanimljivim i vrijednim posjete. Da biste se odmorili, trebate potražiti luke na Karbuni, Prizbi i Pupnatskoj luci. Možda želite i provesti noć na nekom od tih mjesta.

DAN 11. (Utorak)

Ako još niste stigli do Korčule (sram vas bilo!), plovite prema rtu Ražnjić i usput možete posjetiti otok Badiju s prekrasnim franjevačkim samostanom iz 14. stoljeća u kojem se nalazi umjetnička galerija koju vrijedi vidjeti. No, ako provedete noć u Korčuli, nastavite plovidbu dalje prema jugu prema otoku Mljetu i gradu Pomena, app. 14 km od Korčule. Možete vezati čamac na rivi ispred hotela u Pomeni ili u okolnim uvalama. Pravi raj za nautičare, Mljet uistinu pruža ljubav na prvi pogled i gdje možete naći mnoštvo odličnih ribljih specijaliteta i sjajnu gostoljubivost. Posjet Nacionalnom parku Mljet ne može se izbjeći jer jednostavno nećete moći vjerovati svojim očima. Netaknuta, očuvana priroda u obliku Malog i Velikog jezera s otočićem Svete Marije na njemu, koje je na Mljetu najposjećenije mjesto zahvaljujući benediktinskom samostanu izgrađenom u 12. stoljeću, glavna su atrakcija ovog parka punog ljepota. Sigurni smo da nitko ne može pobijediti ljepotu našeg otoka-u-jezeru-na-otoku, iako postoji nekoliko otok-u-jezeru-na-otoku-u-jezeru-na otoku otoka. Malo vam se vrti? Pokušajte to reći nekoliko puta brže ... :)  Ok, ok, ok ... siđite s broda i krenite jednim od puteva koji spajaju sve ljepote unutar parka, penjite se na vrh Montokuc kako biste iskusili prekrasan pogled na Mljet i koloniju šume alepskog bora zbog koje je Mljet dobio nadimak Zeleni otok. Upravo zbog ovog zelenog bogatstva, Mljet je snažno povezan s legendom o Odiseju i nimfi Kalipso. Nekoliko lokacija na otoku može se povezati s izvornim opisom otoka iz Homerova remek-djela na kojem je Kalipso zarobila Odiseja. Istina ili ne, dok ste na svojoj mini- turneji, provjerite Odisejevu špilju na južnoj strani otoka. Tko zna, možda ste upravo vi ti koji će pronaći neke ključne dokaze koji će otkriti istinu! 

DAN 12. (Srijeda)

Nakon Pomene, nastavite ploviti preko rta Glavat prema jednoj od najvećih uvala na otoku - Polače. Polače su dobro zaštićene od jakih vjetrova kao što su bura i jugo, jer su okruženi manjim otocima. Postoji šest različitih načina ulaska u zaljev preko raznih otoka ispred njega i svi su sigurni. Međutim, nakon toga pripazite jer se ispred malog rta ispod poluotoka Stupa na sjeveroistočnoj strani uvale nalazi plićina od oko 30m, koja se opet pojavljuje ispod malog otoka Moračnik (točno nasuprot poluotoka). Središnji dio ovog prolaza je dovoljno dubok. Svi su otoci dobri za sidrenje, ali preporučuje se zaljev Tatinica Mala, tik ispred otoka Kobrava, gdje ćete primijetiti ostatke stare rimske palače pored pristaništa. Ne možete je ne primjetiti. Nakon posjeta uvali Polače trebali biste se uputiti prema Sobri, a potom prema Prozuri ili susjednoj luci, Okulje. Sve su luke dobro zaštićene i dobra su mjesta za prenoćiti, pa uživajte, plivajte, šetajte, samo se opustite na opuštenom otoku.

DAN 13. (Četvrtak)

Nakon kvalitetnog odmora na rajskom otoku uplovite prema rajskom gradu, Dubrovniku. Ako ne želite ići ravno u Dubrovnik, umjesto toga možete uploviti u Šipansku luku. Najbolje mjesto za sidrenje je sama luka jer trajekt zauzima čitav lukobran ispred. Razlog zašto vas šaljemo ovdje vidjet ćete čim zakoračite na ovaj „otok maslina“ pošto su masline, zajedno s vinogradima, simboli Šipana. To su prepoznali i mnogi dubrovački plemići tijekom „zlatnog doba“ zrcaleći ovu fascinaciju otokom svojim vilama, čiji se ostaci mogu naći na cijelom otoku. Ako planirate ostati I prenoćiti očarani jednostavnošću ovog otoka, samo podignite noge i ne radite ništa osim gutanja i žvakanja ukusne hrane i vina. Ako želite provesti neko vrijeme u Dubrovniku, što toplo preporučamo jer nećete moći živjeti sa sobom ako propustite ovu priliku (ili barem riskirate da vas netko od vaše posade pretuče), krenite tamo čim prije da stignete uhvatiti glavne atrakcije ovog dragulja. Na obalu, kapetane, u Dubrovačku Republiku, nekada veliki trgovački grad-državu, stisnutu između velikih carstava! Prolazeći kraj otoka Lopud i Koločep, još sjajnih mjesta za pokazivanje svojih plivačkih vještina, stići ćete u Dubrovnik. Vozite se taksijem ili autobusom do Pila, glavnog ulaza u Stari grad i zakoračite u potpuno novi svijet dragulja Hrvatske i UNESCO-ve Svjetske baštine. Prošećite Stradunom i brojnim malim ulicama u gradu kako biste posjetili brojne male, ali vrhunske, restorane i trgovine suvenirima, kao i savršeno očuvane gradske zidine i povijesne zgrade koje će vam oduzeti dah. Mnogo kula i tvrđava koje čine obrambeni sistem grada izazivali su toliko strahopoštovanje da ih tijekom duge povijesti nijedna vojska nije pokušala napasti. To, i čuvena dubrovačka diplomacija, dakako. Morski trgovci izgradili su ovaj veličanstveni grad i jedini način da cijenite ljepotu mjesta u potpunosti je stići s mora, ako vam je ostalo dovoljno vremena. Stoga ne gubite priliku uploviti u gradsku luku kao što su to činili mornari stotinama godina. Na ovoj ruti uzeli smo slobodu i predložili mnogo lokacija za posjetiti, jer postoje mnoge vrijedne spomena i razgledavanja na ovom četrnaestodnevnom krstarenju, ali iskreno bismo vam preporučili provesti zadnja dva dana u Dubrovniku kako biste sebi dali dovoljno vremena za uživanje u gradu u potpunosti, bez gledanja na sat i izbjegavanja gomile ljudi unutar grada.

DAN 14. (Petak)

Obratite pažnju na cijene veza pri odabiru marine i rezervirajte ga unaprijed jer je to nužno zbog jednosmjernog aranžmana i izlaska s broda u petak umjesto u subotu. Marina Frapa u luci Gruž najbliža je Starom grad, ali ACI marina u Mokošici legitimna je opcija, s dugom tradicijom i puno sadržaja. Nažalost, najkasnije u 9 sati ujutro vaše putovanje mora se završiti. Nadamo se da vam je 14 dana u Hrvatskoj bilo dovoljno da je doživite u potpunosti, ali koga zavaravamo, zar ne?

Pošaljite poruku