Gastronomija u Splitu

Dalmatinska kuhinja je više od hrane, to je način života.

  • 18.2.2019
  • Novosti, Gastronomija

Kažu da je „ljepota u oku promatrača“, tako da je bolje doći u Split i ragledati sve ljepote u vidokrugu. Ipak, mi u Dalmaciji volimo više djelovati nego promatrati, pogotovo kada je riječ o hrani, bilo pripremanjem, bilo jedenjem. Potonje je, naravno, više zastupljeno. Kao klasični primjer mediteranske kuhinje, dalmatinska kuhinja je više od hrane, to je način života. Ta činjenica odražava se u svakodnevici, običajima, pa samim time i u ugostiteljstvu. Lagana hrana bazirana na ribljim specijalitetima, siru i vinu, savršeno oslikava spor, gotovo lijen način života u Dalmaciji, naizgled opću karakteristiku svih „južnjaka“ u Europi. Ljudi u Dalmaciji često vole reći „pomalo“, što znači „polako“. Ipak, volimo također ispeći pokoje janje ili dva. U tom slučaju „pomalo“ se ne primjenjuje, već pjesma i ples preuzimaju primat uz kvalitetno domaće vino i dobru spizu.

Gastronomska ponuda u Splitu dobila je na kvaliteti u posljednjem desetljeću upravo zahvaljujući turizmu. Nestala su vremena kada su dalmatinski pršut i pašticada otvarali i zatvarali boravak u restoranima. Koliko god voljeli  i ponosili se našom tradicijom, specijalitetima i delicijama, znamo da naši gosti znaju i žele više, stoga splitska gastronomija sve više udovoljava njihovim prohtjevima i drži korak s vremenom! Danas u Splitu možete jesti poput starih Rimljana. Zamislite testiranje svih svojih osjetila uz degustaciju suvremene mediteranske kuhinje obogaćene dalmatinskim tradicionalnim jelima dok sjedite na terasi nekoliko metara od blagovaonice cara Dioklecijana. Još bolje, ohladite se u Dioklecijanovom podrumu i kušajte povijest u svježini izvornog djevičanskog maslinovog ulja ... ili popijte čašu vina, što god vam više odgovara. ☺

Stoga bismo rekli da je "hrana u trbuhu onoga koji zna gdje se najbolje jede i ima rezervaciju." Pomalo dugačko, zaista, ali znate kakve su izreke. Srećom za Vas, mi Vam možemo pomoći s preporukama i rezervacijama.