Plovite eko uz SunLife

Rođeni smo pored njega, ovisimo o njemu i ne možemo živjeti bez njega. Tužna činjenica je da, ako se nastavimo tako ponašati, ništa neće živjeti u moru ili ploviti po njemu za nekoliko desetljeća. Možda i prije. Osim plastike.

  • 29.06.2019.
  • Hrvatska, Split, SunLife Charter, Održivost, Održivi turizam, Plastika, Zagađenje, Yachting, Nautika, Jedrenje

 

Ponekad zaboravljamo odakle smo došli. Uzimamo obitelj, prijatelje, mjesta, trenutke zdravo za gotovo misleći da su oni predodređeni biti ovdje, kao i uvijek, zar ne? Ali vrijeme nikad ne miruje, kao ni ljudi. "Čekam da se svijet promijeni", rekao je John Mayer, i promijenio se, ali ne i sam. Mi se mijenjamo s vremenom, a s vremenom smo promijenili sve oko nas, na gore. Globalno zagrijavanje pokrenulo je globalno upozorenje da ćemo izgubiti sve ako se ne promijenimo nanovo, za stalno. Čini se da to upozorenje nije bilo dovoljno jako. Da je bilo dovoljno jako, vidjeli bismo zagađenje koje ostavljamo iza sebe i učinili bismo nešto po tom pitanju. Svatko ga može primijetiti u najbližoj okolini. Naše je more.

Rođeni smo pored njega, ovisimo o njemu i ne možemo živjeti bez njega. Tužna činjenica je da, ako se nastavimo tako ponašati, ništa neće živjeti u moru ili ploviti po njemu za nekoliko desetljeća. Možda i prije. Osim plastike. Za one koji ne poznaju ovu novu vrstu (lat. Plasticus invictus), stvorena je od ljudi, pojavila se u našem okruženju i posebno uspijeva u moru, budući da nema prirodnog neprijatelja. Nitko je ne želi, nitko je ne lovi, nikoga nije briga. Sjajan je taktičar, ali je i izdajnička vrsta. Taktika joj je stajati mirno, ne pomaknuti niti mišić, jer ga nema. Kao parazit, strpljivo čeka da je proguta riba, da napadne brodski propeler ili zagadi zaljev čisto iz zabave. Izdajničko u njoj je apsurdna činjenica da smo je mi stvorili a ona nas neprestano truje. Ulaskom u naš eko-sustav, ušla je i u našu prehranu putem mikro plastike u ribama ili velikim komadima koji se nalaze u sve većem broju kitova nasukanih na plažama. Otoci plastike i smeća plutaju okolo u našim morima, poput žive stvari koja prijeti da uništi naš način života. Neka ga uništi jer ionako to nije pravi način, ali ne možemo dopustiti da uništi prirodu!

Nije istina da nikoga nije briga. Ljudi vide problem, ali nisu dovoljno svjesni njega da mogu promijeniti način razmišljanja o tom problemu. Zbog toga se svijest o njemu mora stalno naglašavati, stavljati u fokus, svakodnevno izlagati problem, jer to i jest naša svakodnevica. Upravo to pokušava Green Sail inicijativa. Promičući održivi turizam općenito, uz naglasak na održivost nautičkog turizma, entuzijasti Green Sail-a organiziraju podvodno čišćenje duž hrvatske obale, educiraju ljude o najvećim opasnostima za naše more poput bacanja otpada i mikro plastike uključivanjem mnogih javnih lica koja imaju jaku povezanost s morem i nautičkim turizmom. Jedan dio ove inicijative je Marina & Charter program u kojima Green Sail sklapa partnerstva s charter agencijama, marinama, raznim institucijama i pojedincima, te pruža i započinje informativne i edukativne aktivnosti i materijale. Svi brodovi u sklopu programa nose posebnu zelenu zastavu Green Sail koja brod i charter agenciju identificira kao "prijatelja okoliša" i "eko-brod". To u praksi znači da gosti na brodu dobivaju edukativni materijal o ovom velikom problemu zagađenja, kao i molbu zaposlenika da ne bacaju otpad u more.

SunLife je ponosni član ovog programa i inicijative. Svi naši brodovi nose zastavu Green Sail i u skladu su sa standardima aktivnosti Green Sail-a. Posjetite nas i naučit ćete kako se ponašati na brodu, u marini, a istovremeno ćete uživati ​​u jedrenju po kristalno čistoj vodi, oslobođenoj od plastike i ostalog smeća koje joj ne pripada.

 

Dario Jerković