Povijest i kultura u službi snimanja

Izranjajući u starom Peristilu, Dioklecijanovom mauzoleju (današnja katedrala sv. Duje) i Dioklecijanovim podrumima, ovo je gnijezdo kulture srce Splita, donoseći ponos i radost svojim stanovnicima, ali i velike gospodarske dobitke kroz različite oblike turizma.

  • 22.02.2019.
  • Hrvatska, Kultura, Film

Kulturna baština je nasljeđe određene skupine ili nacije u smislu kulture, i predstavlja povijest i identitet pojedinca i cjelina. Vjerojatno je iz tog razloga rimski car Dioklecijan gradio svoju palaču na obalama dalmatinske obale, u blizini svoga rodnog grada Salone, središnjeg grada Provincije Dalmacije. Ili je možda ta zemlja tada bila jeftina, za razliku od danas. Mogao ju je sagraditi bilo gdje u poznatom svijetu, ali je izabrao svoje staro dječje igralište. Iako su Grci utemeljili svoju koloniju Aspalathos na istom mjestu stoljećima ranije, upravo je iz te vile nastao hrvatski grad Split.

Od Grka, preko Rimljana, Slavena, Francuza i Talijana, povijest i kultura tekli su žilama ovog grada pulsirajući unutar Dioklecijanove palače. Izranjajući u starom Peristilu, Dioklecijanovom mauzoleju (današnja katedrala sv. Duje) i Dioklecijanovim podrumima, ovo je gnijezdo kulture srce Splita, donoseći ponos i radost svojim stanovnicima, ali i velike gospodarske dobitke kroz različite oblike turizma.

Najzastupljeniji od ovih oblika je filmski turizam, svjetski fenomen koji povećava broj posjeta destinacijama čije su mikro-lokacije korištene kao filmske scene. Obožavatelji serija i filmova okupljaju se u ovim destinacijama kako bi ugledali detalje krajolika iz svoje omiljene emisije, omogućujući im da "osjete" atmosferu i zamisle sebe na istom mjestu na kojem je stajao njihov omiljeni lik. Split se ne razlikuje od drugih sličnih destinacija, jer je na njegovom prostoru i okolini proizvedeno mnogo filmova i serija. Najnoviji primjeri su poznate TV serije "Below Deck Mediterranean" (reality TV), "Dig", "McMafia" i globalno popularni hit "Igra prijestolja". Čini se da se danas možete dosta lako susresti sa zmajem u Dioklecijanovim vinskim podrumima. Nisam siguran kakav je oblik interakcije Dioklecijan imao s tim stvorenjima dok je u kasnim noćnim satima posjećivao svoju vinsku zbirku, ali znamo da su Rimljani znali biti čudni ljudi. Opće mišljenje među povjesničarima bilo je da je Dioklecijan abdicirao zbog svoje bolesti, ali sada je očito da je to bilo zbog njegovih kućnih ljubimaca u podrumu. Knjige iz povijesti trebale bi biti nanovo napisane.

I vi biste mogli biti jedan od sretnika i dobiti priliku da vam Rhaegal ili Viserion odsjeku i prožvaču ruku ili nogu. Dođite i igrajte se! J

Dario Jerković