Bablje ljeto u Hrvatskoj

Bacanje sidra u osamljenim uvalama brojnih otoka u blizini Splita, poput Brača, Hvara i Visa, kupanje u toplom Jadranu ili uživanje u koktelu dok gledate kako se u zraku love začarane vještičje vlasi je upravo ono za čim vaše srce žudi.

  • 29.10.2019.
  • Hrvatska, Split, SunLife Charter, Bablje ljeto, Jedrenje, Nautika

Vjerojatno ste čuli za izraz "bablje ljeto" koji predstavlja "razdoblje suhog, toplog vremena krajem listopada ili početkom studenog", netipičnog za to doba godine. I drugdje u svijetu takvo razdoblje se naziva babljim ljetom (eng. old woman summer), ali u zemljama engleskog govornog područja najčešće se referira kao „Indian summer“, odnosno indijsko ljeto. Ne znam za Indiju ili SAD i njihove nekoć zvane Indijance, ali indijsko ljeto u Hrvatskoj ovog listopada bilo je i još uvijek je vrlo ugodno iznenađenje.

Nema smisla raspravljati o podrijetlu ovog određenog pojma pošto jednostavno nema dovoljno dokaza da se bilo koja od tvrdnji potvrdi. Najčešća priča koja stoji iza toga je vrlo jednostavna, a opet zanimljiva. Tijekom jeseni pauci obitelji Linyphiidae pletu svoje mreže koje se mogu vidjeti kako blistaju na suncem obasjanim livadama. Nošeni vjetrom, oni plove zrakom stvarajući nešto nalik dugim sivim starim vlasima, poput onih kod naših baka. Smatra se da upravo od toga potječe naziv „bablje ljeto“.  Davnih dana ljudi su imali običaj govoriti da to vještičje kose lepršaju uokolo i da, ako se zaustave u kosi mlade djevojke, ona će se uskoro će udati.

Zajedno s paukovim nitima, u Hrvatskoj i jedrilice plove u listopadu loveći posljednje otkucaje ljeta. Savršeno vrijeme za mnoge, ovo doba godine čini se idealnim. Dani gotovo bez iti jednog oblaka omogućuju suncu širiti toplinu bez onog ljetnog sagorijevanja vanjskih slojeva kože, a more vas i dalje mami da se ohladite u njegovim plavim dubinama. Bacanje sidra u osamljenim uvalama brojnih otoka u blizini Splita, poput Brača, Hvara i Visa, kupanje u toplom Jadranu ili uživanje u koktelu dok gledate kako se u zraku love začarane vještičje vlasi je upravo ono za čim vaše srce žudi. Još da je djevojka pri ruci i ne gine vjenčanje!

Jedino što trebate učiniti za sljedeći listopad jest nazvati nas u SunLife i rezervirati jednu od vlasi, mislim brod, za najbolju moguću cijenu.  

Dario Jerković