Green Sail Regata

Ponedjeljak, 14. listopada 2019.

  • 02.10.2019.
  • Hrvatska, Split, SunLife Charter, Green Sail, Regata, Održivi turizam, Plastika, Yachting, Nautika, Jedrenje

Globalno onečišćenje je činjenica. Čak da ni ne zagrebemo površinu problema zvanog globalno zagrijavanje moramo priznati da je zagađenje svakim danom sve ozbiljnije. Svijest o tim problemima mora se stalno naglašavati, biti u fokusu svakodnevno, jer to i jest svakodnevni problem.

Promičući održivi turizam općenito, uz naglasak na održivost nautičkog turizma, entuzijasti Green Sail-a organiziraju podvodno čišćenje duž hrvatske obale, educiraju ljude o najvećim opasnostima za naše more poput bacanja otpada i mikro plastike uključivanjem mnogih javnih lica koja imaju jaku povezanost s morem i nautičkim turizmom. Jedan dio ove inicijative je Marina & Charter program u kojima Green Sail sklapa partnerstva s charter agencijama, marinama, raznim institucijama i pojedincima, te pruža i započinje informativne i edukativne aktivnosti i materijale. Svi brodovi u sklopu programa nose posebnu zelenu zastavu Green Sail koja brod i charter agenciju identificira kao "prijatelja okoliša" i "eko-brod". To u praksi znači da gosti na brodu dobivaju edukativni materijal o ovom velikom problemu zagađenja, kao i molbu zaposlenika da ne bacaju otpad u more.

SunLife je ponosni član ovog programa i inicijative. Svi naši brodovi nose zastavu Green Sail i u skladu su sa standardima aktivnosti Green Sail-a. Stoga ćemo sudjelovati na regati Green jedra koja se održava u ponedjeljak, 14. listopada. Primarni cilj ove regate je povezati sve partnere Green Sail-a za konstruktivnu raspravu i akciju. Regata će započeti u Splitu i završiti u Milni (Brač), nakon čega će uslijediti čišćenje podmorja i plaže. 

ZAHTJEVI ZA SUDJELOVANJE

  • Sudionici ne smiju koristiti motor za vrijeme regate
  • Green Sail zastava mora biti prisutna na svim jedrilicama koje sudjeluju
  • Na plovilima koja sudjeluju nisu dopuštene plastične čaše ili boce za jednokratnu upotrebu
  • Sav proizvedeni otpad odložit će se na kopnu

Naravno, nakon dugog i napornog radnog dana čovjek mora napuniti baterije, pa ćemo se svi žrtvovati i sjesti za stol kako bismo blagoslovili proizvode mora i kopna dok se gostimo istima. :)

Prava je čast i zadovoljstvo sudjelovati na takvom događaju. Mala inicijativa može se razviti u nešto puno veće ali mi smo ti koji trebaju pokrenuti val.

Dario Jerković