Najbolji Mojito de Lito

Dobar mojito možete pronaći bilo gdje, ali za odlični mojito nije dovoljno ​​samo staviti mentu, rum, limunov sok i sve ostalo u ispravnom redoslijedu. To je više od toga. Pravi Mojito je mojito koji ima odličan ukus i pije se na savršenom mjestu, a savršena mjesta su u Hrvatskoj, naravno.

  • 13.07.2019.
  • Hrvatska, Split, Mojito, Zabava, Nautika, Jedrenje

"Protresen, ne promiješan" je poznati način naručivanja pića na godišnjem odmoru kada u stražnjem džepu imate dozvolu za ubijanje. To se ne odnosi na vaš odmor u Hrvatskoj. Prije svega, nema potrebe za stražnjim džepom jer ćete većinu svog vremena provoditi u kupaćem kostimu ili čak i bez njega u nekoj skrivenoj uvali...jedino što ćete htjeti ubiti je dosadni komarac, ali čak i takav gorak okus se ispere s dobrim MOJITOM. Dobar mojito možete pronaći bilo gdje, ali za odlični mojito nije dovoljno ​​samo staviti mentu, rum, limunov sok i sve ostalo u ispravnom redoslijedu. To je više od toga. Pravi Mojito je mojito koji ima odličan ukus i pije se na savršenom mjestu, a savršena mjesta su u Hrvatskoj, naravno. Mi znamo za ta mjesta jer se to znanje prenosilo s generacije na generaciju u obitelji Gazin još od Odiseja i njegovih lutanja ovim krajem. Manje poznata činjenica je da je Odisej iznajmio jedrilicu kod SunLife-a da se vrati na Itaku. Ovu ćemo vam tajnu odmah odati jer upravo sada s vama osjećamo neku čvrstu povezanost ... ili je to samo mojito ???

Najbolji način za započeti avanturu je iznajmiti jedrilicu ili katamaran kod nas i krenuti na Mojito turneju tijekom vašeg jedrenja. Odvest će vas na zanimljiva i čudna mjesta, razina čudnovatosti uvjetovana brojem mojita koje popijete. Krenimo...pozor, pali, mojito!

AURO COCKTAIL BAR  

Kada posjetite Hrvatsku ne možete proći pored otoka Brača bez da svratite u Bol i poznatu plažu Zlatni rat. Popularno među turistima zbog svog oblika, kristalno čiste vode i kite-surfinga, ovo prekrasno mjesto mora imati jednako lijepo centralno mjesto na kojem možete uživati ​​u pogledu na plažu i nevjerojatni zalazak sunca. Auro (lat. Zlatni) koktel bar vaše je glavno sjedište jer vam nudi hladovinu, ležaljke i stazu da se katapultirate u osvježavajuće more...ili u gomilu ako popijete više od jednog ukusnog Mojita koje spravljaju. Ne želite završiti dan s glavom u pijesku sa svim tim ljudima i kamerama koje snimaju...ne biste bili "zlatni dečko" Zlatnog rata, to je sigurno.

CARPE DIEM BEACH BAR

Carpe Diem (lat. „iskoristi dan“) kažu…i carpe ćete ga sigurno ako posjetite Carpe Diem Beach Bar na otoku Marinkovac, nasuprot otoku Hvaru i istoimenom gradu, središtu zabave na Jadranu. Ako je Hvar središte, Carpe Diem biste mogli nazvati predgrađem zabave jer tijekom noći pretvara okolinu u mjesto puno osjeta, boja i glazbe. A kakva je to okolina! Upravo je ona taj dodatni sastojak koji stvara pravi Mojito. Piće u ruci definitivno ima drugačiji ukus i osjećaj bilo sa stopalima u moru gledajući zalazak sunca, bilo izvaljivanjem na ležaljkama samo udišući miris borova u zraku. Nevjerojatna ljuljačka u moru će vas vratiti u dane djetinjstva, samo bez mojita, nadamo se.

MAMATO BAR

Ako zaista želite zaroniti natrag u povijest, ne morate ići daleko. Na suprotnoj strani ovog malog otoka, u još jednoj slikovitoj uvali, stara ribarska kuća pretvorena je u prekrasan Mamato bar koji vas dočekuje svojim rustikalnim okruženjem i očaravajućim zalaskom sunca. Osjećaj je kao da možete ćutiti prošlo vrijeme u njemu…sol u zraku, stoljetni kamen i drvo, cvrkut cvrčaka...takav je osjećaj i miris ljeta u Hrvatskoj! Na obalama mora gdje su žene čistile ribu možete lijepo pijuckati svoj mojito. Ne brinite, ljuske su odavno nestale s obale!

MORO BEACH STUPE

Marco Polo jedan je od najvećih trgovaca koje je svijet ikada poznavao. Čovjek osnovao Put svile i svašta lijepoga, ali svaki velikan imao je svojih propusta, pa tako ni on nije bio drugačiji. Rođen i odrastao u gradu Korčuli, nikad nije uvidio potencijal koji se krije iza otoka Stupe koji leži upravo nasuprot njegovom gradu. Da je to uvidio, čak bi i tada otvorio nešto poput Moro Beach Stupe, jedinstvenog bara na plaži koji je i jedini objekt na ovom malom otoku. Sunce vam ne daje samo boju kako bi se mogli hvaliti okolo, već obasjava i solarne ploče koje opskrbljuju bar energijom potrebnom za održavanje poslovanja, ali i samog ekosustava. Ono što možete raditi je piti Mojito na ležaljkama, ljuljački ili na stijenama iznad bara s pogledom na kanal i razmišljati o životu kako je to vjerojatno činio i Marco Polo. Ili možete jednostavno piti.

BOWA

Da je još jedan nadobudni trgovac, Robinson Crusoe, završio na nekom drugom otoku umjesto onoga na kojem se borio s kanibalima, definitivno bi sagradio nešto poput restorana Bowa na otoku Šipanu u blizini Dubrovnika. Izgledajući poput nečega što bi onizgradio samo s onim što se nalazi oko njega, Bowa vas očarava drvenim kolibama na stijenama i moru u kombinaciji s kamenom kućom i lijepom malom šljunčanom plažom na koju želite biti nasukani čim je ugledate. Jedino što nedostaje je Mojito! Dobit ćete jedan sigurno, i dva, i tri ako želite, uz sjajnu hranu i uslugu. I mir i tišinu. Možete prekinuti oboje ako želite.

Sve u svemu, pravi Mojito je dostižan cilj na vašoj jedriličarskoj turneji po Hrvatskoj. Ne trebate se tresti, zato polako miješajte svoju mojito turneju dok uživate u ovim prekrasnim mjestima sa svojim prijateljima. Uz vaš smijeh i osmijeh, uživancija je neizbježna kada pomiješate sve ove sastojke. Možete napraviti onaj pravi Mojito, onaj koji će se uvijek pamtiti.

 

Dario Jerković