O Splitu

Položaj

grad i luka u Srednjoj Dalmaciji, smješten na poluotoku između Kaštelanskog zaljeva i Splitskog kanala. Na zapadnom dijelu poluotoka izdiže se brdo Marjan, a s istoka i sjeveroistoka grad je zaštićen Kozjakom i Mosorom.

Opći podaci:

Split ima mediteransku klimu: suha, vruća ljeta i blage, vlažne zime. Ovo je jedan od najsunčanijih gradova Europe, vegetacija je zimzelena, mediteranska, a u gradu i okolici raste suptropska flora. Marjan je prekriven šumom. Split je poslovno, administrativno i kulturno središte Dalmacije. Splitska luka zauzima važno mjestu u putničkom i teretnom prometu. Split je središte pomorskih veza s lukama na obali i otocima, te zadnja željeznička postaja željezničkih veza sa zaleđem. Između Splita i otoka srednje Dalmacije postoje redovne trajektne linije, kao i s Anconom u Italiji. Osim s otocima, Split je trajektnim linijama povezan s Pulom, Venecijom, Dubrovnikom i Grčkom. Splitski aerodrom smješten je u Resniku (Kaštela). Osim brodogradilišta Split ima tvrornicu za preradu plastičnih masa, cementnu industriju, prehrambenu industriju i dr. Split ima brojne kulturne i obrazovne ustanove, a odnedavno i specijaliziranu UN ustanovu za zaštitu okoliša na Mediteranu. U Splitu se nalaze značajne sportske ustanove, nogometni stadion, brojni bazeni, vezovi za sportske brodice i slično. Split ima četiri marine.

Povijest:

Split je vjerojatno nastao na mjestu starog grčkog naselja Aspalathosa. Oko 300 g.n.e. car Dioklecian sagradio je ovdje luksuznu palaču u kojoj je prebivao i bio pokopan. Od tada palača je služila kao boravište protjeranih rimskih careva i njihovih obitelji. Poslije pada Salone njeni su se građani sklonili unutar zidina palače. Uskoro je niklo novo naselje. 1069. Split je od strane kralja Petra Krešimira IV pripojen Hrvatskoj. 1420. Split priznaje protektorat Venecije. Poslije pada Venecije 1797. zajedno s ostalom Dalmacijom pada pod vlast Austrije koja ga 1805. daje Francuskoj. 1882. godine u Splitu je uvedena hrvatska uprava. Početkom 20. st. Split je bio najvažnija luka na istočnoj obali Jadrana.

Predlažemo da posjetite: :

Stari Grad, najstarija jezgra Splita nalazi se unutar zidina Dioklecianove palače. Palača je najvredniji primjerak rimske arhitekture na istočnoj obali Jadrana. Dioklecianov Mauzolej, današnja katedrala Sv. Dujma. Papalić palača (15.st.), najvažniji primjerak gotičke arhitekture u Splitu, danas je u njoj Muzej Grada Splita. Arhitektonski detalji otkrivaju rad Jurja Dalmatinca. Agubio palača (gotički portal), kip Grgura Ninskog, rad Ivana Meštrovića. Palača Cindro, najljepša barokna palača u Splitu. Hrvatski Arheološki Muzej. Oceanografski institut s akvarijem. Predromanička crkva Svetog Trojstva, u renesansnom samostanskom dijelu nalaze se grobnice plemenitih obitelji Splita. Biskupska palača u neorenesansnom stilu, kapelica Svetog Arnira iz 1445., rad Jurja Dalmatinca, crkva Naše Gospe od Zvona (barokni oltar, Bizantske ikone iz 11. st., murali iz 1412., rad Meneghella), samostan i crkva Svetog Franje (13. st.), Meštrovićeva Citadela, utvrda Gripe iz 17. stoljeća.Kontakt

  +385 21 398 496
  +385 91 3456 783
  +385 21 398 496
  info@sunlife.hr

dragana

Adresa

SunLife Charter Ltd.
Uvala Baluni 9
21000 Split
Hrvatska

Yacht Supply

Sunlife_Yacht Supply
Partner login
Booking Manager Golden Partner